Türkiye'de güneş enerji santrali ve Bingöl Karlıova - Solhan örneği
Solar energy power plant in turkey and the example of Bingöl Karlıova - Solhan
  1. Tez No: 904445
  2. Yazar: YUSUF DEĞİŞMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAL DAMARSEÇKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji, Hidroelektrik enerji, Rüzgâr enerjisi, Fosil yakıtlar, Güneş enerjisi, Renewable energy, Hydroelectric energy, Wind energy, Fossil fuels, Solar energy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Bilim ve Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Yenilenebilir enerji kaynakları, doğal süreçler tarafından sürekli olarak yenilenen ve tükenmeyen enerji biçimleridir. Bu kaynaklar, enerji üretiminde kullanılan fosil yakıtların aksine, çevresel etkileri minimize eden ve sürdürülebilirlik sağlayan alternatifler sunar. Yenilenebilir enerji kaynakları temel olarak şu alt kategorilere ayrılır: Güneş Enerjisi, Rüzgâr enerjisi, Jeotermal enerji, Hidroelektrik enerjisi ve Biyokütle enerjisidir. Bu kaynaklar, karbon salınımını azaltma, hava kalitesini iyileştirme ve enerji güvenliğini artırma potansiyeline sahiptir. Artan dünya nüfusu, teknolojik ilerlemeler ve fosil yakıtların sınırlı kaynakları, enerji ihtiyacını karşılamak için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimi zorunlu hale getirmiştir. Bu bağlamda, güneş enerjisi günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Güneş enerjisinin her bölgede uygulanabilirliği bulunmasına rağmen, üretim miktarı coğrafi konumlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu çalışmada, güneş enerjisi açısından büyük bir potansiyele sahip olan Türkiye'nin bu enerjiyi ne ölçüde kullanabildiği, avantajları, dezavantajları ve gelecekteki durumu ele alınmıştır. Özellikle Bingöl ilinin Karlıova ve Solhan ilçelerinde güneş enerji santrali kurulumu incelenmiş, bu bölgelerin coğrafi özellikleri, güneşlenme süreleri ve enerji üretim potansiyelleri değerlendirilmiştir. Kış aylarında, Solhan'daki belediyeye ait santralde yapılan enerji üretimi, Karlıova'daki santrale göre 2022 yılında %35,95, 2023 yılında ise %2,78 daha verimli olmuştur. Ancak yaz aylarında bu durum tersine dönmüştür. Yaz aylarında, Karlıova'daki belediyeye ait santral, 2022 yılında %14,97, 2023 yılında ise %6,30 oranında daha verimli elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirmiştir. Elde edilen veriler sonucunda, yıllık bazda Karlıova belediyesine ait güneş enerji santrali, 2022 yılında Solhan'a göre %4,28, 2023 yılında ise %2,99 daha fazla enerji üretimi gerçekleştirmiştir.
Özet (Çeviri)
Renewable energy sources are forms of energy that are continuously renewed by natural processes and do not deplete over time. Unlike fossil fuels, which are commonly used in energy production, these sources offer alternatives that minimize environmental impacts and provide sustainability. Renewable energy sources are primarily categorized into the following: Solar Energy, Wind Energy, Geothermal Energy, Hydroelectric Energy, and Biomass Energy. These sources have the potential to reduce carbon emissions, improve air quality, and enhance energy security. The growing global population, technological advancements, and the limited nature of fossil fuel resources have made the transition to renewable energy sources essential to meet the increasing energy demand. In this context, solar energy is widely utilized today. Although solar energy can be applied in various regions, the amount of energy produced may vary depending on geographical location. This study examines the extent to which Turkey, a country with significant potential for solar energy, utilizes this resource, along with its advantages, disadvantages, and future prospects. Specifically, the installation of solar power plants in the districts of Karlıova and Solhan in Bingöl province has been analyzed, with an evaluation of these regions' geographical features, sunlight durations, and energy production potentials. During the winter months, energy production at the municipal plant in Solhan was 35.95% more efficient in 2022 and 2.78% more efficient in 2023 compared to the plant in Karlıova. However, this trend reversed in the summer months. During the summer, the municipal plant in Karlıova generated electricity with 14.97% greater efficiency in 2022 and 6.30% greater efficiency in 2023 compared to the plant in Solhan. Based on the data obtained, on an annual basis, the solar power plant owned by the Karlıova municipality produced 4.28% more energy than Solhan in 2022 and 2.99% more in 2023.