Kekeleyen ve kekelemeyen yetişkin erkeklerin empati ve gözlerden zihin okuma becerisinin karşılaştırılması
A comparison of stuttering and non-stuttering adult males' empathy and the ability to read minds through eyes
- Tez No: 885588
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN SERTAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Kulak Burun ve Boğaz, Psikoloji, Linguistics, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Psychology
- Anahtar Kelimeler: Empati becerisi, sosyal beceriler, yetişkin kekemeliği, zihin kuramı, gözlerden zihin okuma, Empathy skills, social skills, adult stuttering, theory of mind, mind reading through the eyes
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
KEKELEYEN VE KEKELEMEYEN YETİŞKİN ERKEKLERİN EMPATİ VE GÖZLERDEN ZİHİN OKUMA BECERİSİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Kekemelik bireyin duygusal, dilsel, bilişsel, sosyal beceri alanlarını etkileyen; çok boyutlu bir konuşmada akıcılık bozukluğudur. Bu araştırma kekeleyen yetişkin erkek bireylerin empati ve gözlerden zihin okuma becerisinin düzeyinin incelenmesi ve kekelemeyen erkek bireylerle kıyaslanması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada empati ve gözlerden zihin okuma becerilerinin, kekeleyen bireylerin kekemelik şiddetiyle ve kekemeliğe ilişkin olumsuz düşünce ve inançları arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma 18 yaş ve üzerindeki 51 kekeleyen ve 51 kekelemeyen erkek katılımcı ile yürütülmüştür. Kekemelik şiddetinin hesaplanması için katılımcılardan video kayıtları ile spontane konuşma örnekleri toplanarak, hece bazlı hesaplama gerçekleştirilmiş ve kekemelik şiddeti kategorileri oluşturulmuştur. Veri toplama aracı olarak Empati Ölçeği, Gözler Testi ve Kekemeliğe İlişkin Yararlı Olmayan İnançlar ve Düşünceler Aracı (KİYİDA-6) kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre iki grubun empati puanları karşılaştırıldığında, kekelemeyenler ve kekeleyenler arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p˃0,05). Gözler Testi için yapılan analizde kekelemeyenler ve kekeleyenler arasında anlamlı düzeyde bir fark tespit edilmiştir (p0,05). Kekemelik şiddetlerine göre incelendiğinde ise empati puanları ve Gözler Testi puanları açısından sıklık şiddeti hafif, orta ve şiddetli düzeyler arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p˃0,05). Kekeleyen yetişkinlerin sosyal becerilerden biri olan zihin kuramı becerisinin yetişkin kekelemeyenlerden daha düşük seviyede olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuç teorik ve klinik açıdan önemli çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
A COMPARISON OF STUTTERING AND NON-STUTTERING ADULT MALES' EMPATHY AND THE ABILITY TO READ MINDS THROUGH EYES Stuttering is a multidimensional speech fluency disorder that affects the emotional, linguistic, cognitive and social skill areas of the individual. This study was conducted to examine the level of empathy and mind reading skills of adult male individuals who stutter and to compare them with male individuals who do not stutter. In the study, the relationship between empathy and mind reading skills, stuttering severity and negative thoughts and beliefs about stuttering were examined. The study was conducted with 51 stuttering and 51 non-stuttering male participants aged 18 and over. For the calculation of stuttering severity, video recordings and spontaneous speech samples were collected from the participants, syllable-based calculation was performed and stuttering severity categories were generated. The Empathy Quotient, The Eyes Test, and the Unhelpful Beliefs and Thoughts About Stuttering Instrument (UTBAS-6) were used as data collection tools. According to the findings, when the empathy scores of the two groups were compared, no significant difference was found between people who do not stutter and people who stutter (p0.05). According to the severity of stuttering, no significant difference was found between mild, moderate and severe levels of stuttering severity in terms of empathy scores and Eyes Test scores (p˃0.05). It was concluded that the theory of mind skill, which is one of the social skills of adults who stutter, is at a lower level than adults who do not stutter. This result has important theoretical and clinical implications.