Marmaris Milli Parkı Günnücek Sığla Ormanı makrofungus biyoçeşitliliğinin araştırılması
The research of macrofungal biodiversity in Marmaris National Park Günnücek Sweetgum Forest
- Tez No: 885775
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ALLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Makrofungus, Biyoçeşitlilik, Milli Park, Günnücek, Macrofungus, Biodiversity, National Park, Günnücek
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma Marmaris Milli Park sınırları içerisinde yer alan Günnücek Sığla Ormanı makrofungus çeşitliliğini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Günnücek sığla ormanında yapılan arazi çalışmalarında tespit edilen makrofungus örneklerinin fotoğrafları çekilip ekolojik ve morfolojik özellikleriyle birlikte kaydedilmiştir. Toplanan örnekler serin bir ortamda kurumaya bırakılmıştır. Yapılan laboratuvar çalışmasıyla toplanan örneklerin teşhisi yapılarak 4 sınıf, 8 takım, 29 familyadan toplam 60 makrofungus türü tespit edilmiştir. Bu türlerin 6 sı Ascomycota, 54 tanesi ise Basidiomycota üyesidir. Agoricomycetes sınıfı 53 tür ile, Pezizomycetes sınıfı 5 tür ile en çok temsil edilen sınıflardır. Agaricales ordosu 34, Polyporales 8, Russulales 6, Pezizales 5 türle en çok temsil edilen ordolardır. Agariceae familyası 9 tür, Polyporaceae 7 tür, Mycenaceae 5 tür ile temsil edilmiştir. Çalışma alanında teşhisi yapılan 33 türün yenmez, 20 türün yenilebilir7 türün ise zehirli makrofungus olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to ascertain the diversity of macrofungi in the Günnücek Sweetgum Forest, situated within the boundaries of Marmaris National Park. During field studies in the Günnücek sweetgum forest, macrofungus specimens were identified and photographed, along with their ecological and morphological characteristics. The collected samples were then left to dry in a cool environment. A total of 60 macrofungus species from 4 classes, 8 orders and 29 families were identified in the laboratory study following the examination of the collected samples. Six of these species are members of Ascomycota, while 54 are members of Basidiomycota. The Agoricomycetes class with 53 species and the Pezizomycetes class with 5 species are the most represented classes. The order Agaricales is the most represented order, with 34 species, followed by Polyporales (8 species), Russulales (6 species) and Pezizales (5 species). The Agariceae family was represented with 9 species, Polyporaceae with 7 species and Mycenaceae with 5 species. Of the species identified in the study area, 33 were deemed inedible, 20 edible 7 poisonous mushrooms.