Yüz tanıma sistemleri verimlilik karşılaştırması
The efficiency comparison of facial recognition systems
- Tez No: 885970
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFER KURNAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yüz Tanıma Sistemleri, Güvenlik Sistemleri, Biyometrik Sistemler, Kişi Tanımlama, Verimlilik, Facial Recognition Systems, Security Systems, Biometric Systems, Person Identification, Efficiency
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada, yüz tanıma teorilerine ve algoritmalarına artan bir ilgi olduğu belirtiliyor. Video gözetimi, suç tanımlama, bina erişim kontrolü ve insansız araçlar gibi endüstri uygulamalarında bu teknolojilerin önemli rol oynadığı vurgulanıyor. Hayatın birçok alanında kullanıma giren bu yüz tanıma sistemlerinin kendi içinde ayrıldığı yerel yaklaşımlar, bütünsel yaklaşımlar ve hibrit yaklaşımlar adlı sınıfları hakkında detaylı bilgi verilmektedir. Bu teknikler, yüz görüntülerini sadece belirli yüz özellikleri veya tüm yüz özellikleri kullanarak açıklamak için kullanılmaktadır. Sistemler arasındaki verimlilik düzeyleri karşılaştırılmaktadır. Literatür taramasında elde edilen çeşitli araştırma bulguları birbiriyle kıyaslanarak 3 yaklaşım öne sürülen teknikler gözden geçirilmekte ve verimlilik düzeyleri üzerine tartışma sunulmaktadır. Yaklaşımların hayatımızdaki yerleri, yüz tanıma hizmeti sunulurken ortaya sergiledikleri performansı; doğru eşleşmesi, tutarlılığı, sağlamlığı, yapısal durumu, birbirlerinden farkları bakımından avantajları ve dezavantajları listelenmektedir. Görüntü işleme ve bilgisayarlı görme alanındaki çalışmaların hızla yaygınlaştığı son yıllarda, tarım, tıp, eğitim, sağlık ve güvenlik gibi birçok alanda bilgisayarlı görme uygulamaları geliştirilmekte ve günlük yaşantımızda kullanılmaktadır. Özellikle yüz ve nesne tanıma işlemleri, farklı uygulamalarla her geçen gün dahada yaygınlaşmaktadır. Bu yüz tanıma uygulamaları, kullanıcılardan yüz bilgileri toplamak suretiyle veri ve bilgi tabanları oluşturmaktadır. Öne çıkan bir uygulama ise işyerlerinde personel giriş ve çıkışlarını takip etmek amacıyla geliştirilen yüz tanıma tabanlı personel kontrol ve takip sistemidir. Bu sistem, kartlı veya manuel kayıt tutma gibi yöntemlerin yerine daha hızlı, etkili ve doğru bir çözüm sunmaktadır. Giriş ve çıkışlarda kameralar kullanılarak personellerin yüzleri tespit edilir ve kimlik doğrulaması yapılır. Bu sayede personellerin işe geliş, gidiş saatleri ve fazla mesai bilgileri otomatik olarak takip edilebilir hale gelir. Geliştirilen bu sistem, özellikle hijyen ve sağlık koşulları açısından kart veya parmak izi gibi geleneksel yöntemlerin zorlayıcı olduğu durumlarda etkili bir çözüm sunmaktadır. Biyometri, bireyleri birbirinden ayırt etmeyi mümkün kılan fiziksel ve davranışsal özellikleri inceleyen bir bilim dalıdır. Bu kapsamda, biyometrik sistemler, bireylerin kimliklerini belirlemek amacıyla özel biyometrik özellikleri kullanarak tasarlanmış sistemlerdir. Bu sistemler arasında yer alan yüz tanıma sistemleri, bireyleri tanımlamak için yüz özelliklerini kullanır. Yüz tanıma sistemleri genellikle güvenlik ve personel devam kontrolü gibi alanlarda, cep telefonlarında, sosyal medyada, bina giriş ve kontrol alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı mevcut yüz tanıma sistemlerinin uygulama alanları hakkında bilgi vermek, yüz tanıma sistemlerinin sınıflarını incelemek ve verimliliklerini karşılaştırmaktır.
Özet (Çeviri)
This article notes growing interest in facial recognition theories and algorithms. It is stated that various techniques such as local, holistic and hybrid approaches have been developed. These techniques are used to annotate facial images using only certain facial features or all facial features. In recent years, when studies in the field of image processing and computer vision have become widespread rapidly, computer vision applications have been developed and used in our daily lives in many fields such as agriculture, medicine, education, health and security. These facial recognition applications create data and knowledge bases by collecting facial information from users. One of the prominent applications is the facial recognition-based personnel control and tracking system developed to monitor personnel entry and exit in workplaces. This system offers a faster, effective and accurate solution instead of methods such as card or manual record keeping. The identities of the personnel are verified by detecting the faces of the personnel using cameras at the entrances and exits. In this way, personnel arrival and departure times and overtime information can be automatically tracked. This developed system offers an effective solution, especially in cases where traditional methods such as cards or fingerprints are challenging in terms of hygiene and health conditions. In this context, biometric systems are systems designed using special biometric features to determine the identities of individuals. Facial recognition systems, among these systems, identify people using facial features. This study contains detailed information about current facial recognition system applications.