Application of machine learning and deep learning techniques to predict missing petrophysical data
Application of machine learning and deep learning techniques to predict missing petrophysical data
- Tez No: 886080
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER FİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Makine öğrenimi, Derin öğrenme, Karar Ağacı, K-En Yakın Komşular, Rastgele Orman, RELU, GELU, SWISH. Petrol ve gaz, Petrofiziksel veriler, Machine learning, Deep learning, Decision Tree, K-nearest Neighbors, Random Forest, RELU, GELU, SWISH. Oil and gas, Petrophysical data
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapay Zeka Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Makine öğrenmesi ve derin öğrenmeyi de içeren yapay zeka teknikleri birçok alanda yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Bu alanların en önemlilerinden biri petrol ve gaz endüstrisidir. Bu araştırma çalışmasının amacı, eksik olanları telafi edecek tahmini petrofiziksel veriler üretmektir. Bu araştırmada karar ağacı (DT), K-en yakın komşu (KNN) ve rastgele orman (RF) algoritmaları olmak üzere makine öğrenmesi algoritmaları uygulanmıştır. Farklı derin öğrenme modelleri, Düzeltilmiş Doğrusal Birim (RELU), Gauss Hata Doğrusal Birimleri (GELU) ve (SWISH) etkinleştirme işlevleri gibi farklı etkinleştirme işlevlerine sahip yoğun katmanlar kullanılarak da tasarlanmıştır. Bu araştırmada kullanılan tüm makine öğrenimi modellerinin eksik günlükleri tahmin etmedeki etkinliği kanıtlanmıştır. Ancak bu modeller arasında tahmin doğruluğu açısından küçük bir fark vardır. Rastgele orman algoritmasının tahmin yeteneği, bu araştırmada %99'a varan tahmin doğruluğuyla öne çıkmaktadır. Daha sonra karar ağacı ve k-en yakın komşu algoritmaları takip etmektedir. Derin öğrenme modelleri açısından, RELU aktivasyon fonksiyonunu kullanan modelin yeteneği, %99'luk tahmin doğruluğu ile muadillerine göre üstündür; bunu GELU aktivasyon fonksiyonunu kullanan model ve SWISH kullanan model takip etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Artificial intelligence techniques, including machine learning and deep learning, have become widely used in many fields. One of the most important of these fields is the oil and gas industry. The aim of this research study is to produce predicted petrophysical data that compensate for missing ones. In this research, machine learning algorithms applied, namely the decision tree (DT), K-nearest neighbor (KNN), and random forest (RF) algorithms. Distinct deep learning models have also been designed using dense layers with different activation functions, namely Rectified Linear Unit (RELU), Gaussian Error Linear Units (GELU), and (SWISH) activation functions. The effectiveness of all machine learning models used in this research to predict missing logs has been proved. However, there is a slight difference in the prediction accuracy between these models. The prediction ability of the random forest algorithm leads in this research with a prediction accuracy of up to 99%. Then it is followed by the decision tree and the k-nearest neighbor algorithms. In respect of deep learning models, the ability of the model using the RELU activation function is superior to its counterparts by prediction accuracy of 99%, followed by the model using the GELU activation function, and the model using the SWISH.