Postmortem incelemelerde infrared spektroskopi tekniği ile ekimoz yaşı tayini
Determination of the age of bruises with infrared spectroscopy technique in postmortem examinations
- Tez No: 886166
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TALİP ŞENER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli tıp, otopsi, travma, yara yaşı, ekimoz, FT-IR Spektroskopisi, Forensic medicine, trauma, wound age, ecchymosis, FT-IR Spectroscopy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Postmortem İncelemelerde İnfrared Spektroskopi Tekniği İle Ekimoz Yaşı Tayini Travmatik ölüm olgularında, künt travmanın bir belirleyicisi olarak ekimoz sıklıkla gözlemlenir. Ölüm, travmatik olayın hemen ardından meydana gelebileceği gibi, daha sonraki saatlerde ya da günlerde de ortaya çıkabilir. Bu nedenle, postmortem incelemelerde ekimozun varlığının tespiti, travmanın gerçekleştiğini göstermenin ötesinde, ekimoz yaşının belirlenmesi, olayın gerçekleştiği zamanı ve hayatta kalma süresini gösteren önemli bir belirteçtir. Özellikle, adli makamlara suç olaylarının kronolojisi hakkında bilgi sağlamak ve neden-sonuç ilişkilerini belirleme konusunda önemli bilgiler sunabilir. Klinik adli tıp uygulamalarında, ekimozun yaşını belirlemek için yapılmış birçok çalışma mevcuttur; ancak, ekimozun yaşının tespiti çoğu kez zor olup, kesin bir yöntem de bulunmamaktadır. Bu çalışmada, postmortem tanıda ekimoz yaşını daha hızlı, kolay, yüksek doğruluk ve özgüllük sağlayan bir yöntem geliştirmeyi amaçladık. Bu hedef doğrultusunda, 35 olgu üzerinden yapılan postmortem incelemelerde deri dokuları üzerinde histopatolojik inceleme, ATR-FTIR spektroskopik ölçümler ve kemometrik analizler gerçekleştirdik. Çalışma kapsamında travma sonrası ekimoz oluşan ve en fazla 24 saat içerisinde ölüm gerçekleşen olgular yeni ekimoz grubu (YE) olarak; travma sonrasında 24. saatten sonra ölüm gerçekleşen olgulardan alınan deri örnekleri de eski ekimoz grubu (EE) olarak belirlendi. Hiçbir travma bulgusu olmayan olguların cilt doku örnekleri ise kontrol (K) grubunu oluşturmaktadır. Toplamda 35 otopsi olgusundan cilt örnekleri alındı. Bunlardan 7'si EE grubu, 17'si YE grubu, 11'i ise K grubu olarak inceleme için çalışmaya dahil edildi. Elde edilen spektral veriler, kemometrik yöntemlerle elde edilen PCA (Temel Bileşen Analizi) bulgularını desteklemiştir. Hem HCA (Hiyerarşik Kümeleme Analizi) dendrogramları hem de SVM (Destek Vektör Makinesi) ayrım grafiği sonuçlarına göre, her üç grubun da %100 hassasiyet, özgüllük ve doğrulukla birbirinden ayrıldığı gözlemlenmiştir. Yürütmüş olduğumuz bu tez çalışmasında, postmortem incelemelerde, adli tahkikat bilgileri, ölü muayene, otopsi ve histopatolojik inceleme bulgularının yanında, ATR-FTIR spektroskopisinin ekimozun belirlenmesinde ve ortaya çıkma süresi bakımından eski ya da yeni olup olmadığını ayırt etmede güçlü bir tamamlayıcı yöntem olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Determination of the Age of Bruises with Infrared Spectroscopy Technique in Postmortem Examinations In cases of traumatic death, ecchymosis is frequently encountered as an important marker of blunt trauma. Death may occur immediately after the trauma or in the following hours or days. Therefore, in postmortem examinations, the detection of the presence of ecchymosis shows that the trauma has occurred, and the determination of the age of ecchymosis is an important finding that can show the time of the event and the duration of survival. In particular, it can provide important information to forensic authorities about the chronology of criminal events and to determine cause-effect relationships. In clinical forensic medicine practice, there are many studies to determine the age of ecchymosis; however, it is often difficult to determine the age of ecchymosis and there is no certain method. In this study, we aimed to develop a faster, easier, high accuracy and specificity method to determine the age of ecchymosis in postmortem diagnosis. In line with this goal, we performed histopathological examination, ATR-FTIR spectroscopic measurements and chemometric analyses on skin tissues in postmortem examinations of 35 cases. Within the scope of the study, cases in which ecchymosis occurred after trauma and death occurred within 24 hours at most were defined as new ecchymosis group (YE), and skin samples taken from cases in which death occurred after 24 hours after trauma were defined as old ecchymosis group (EE). The skin tissue samples of the cases without any trauma findings constituted the control (C) group. Skin samples were taken from 35 autopsy cases in total. Of these, 7 were included in the EE group, 17 in the YE group and 11 in the K group. The spectral data obtained supported the PCA (Principal Component Analysis) findings obtained by chemometric methods. According to the results of both HCA (Hierarchical Clustering Analysis) dendrograms and SVM (Support Vector Machine) discrimination graphs, it was observed that all three groups were separated from each other with 100% sensitivity, specificity and accuracy. In this thesis study, we have shown that ATR-FTIR spectroscopy is a powerful complementary method in postmortem examinations, in addition to forensic investigation information, necropsy, autopsy and histopathological examination findings, to determine the ecchymosis and to distinguish whether it is old or new in terms of the time of appearance.