İplik fabrikasında çalışan işçilerde ağır metal maruziyetinin değerlendirilmesi
Evaluation of heavy metal exposure in yarn factory workers
  1. Tez No: 886174
  2. Yazar: ESRA YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VUGAR ALİ TÜRKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır metal, Maruziyet, Pamuk, Heavy metal, Exposure, Cotton
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Ağır metaller canlılar, özellikle de insanlar için önemli bir tehdittir. Ağır metallere doğadan maruz kalındığı gibi çalışma ortamında da maruz kalınabilir. Çalışma ortamı maruziyetinin incelenmesi amacıyla yapılan çalışmamızda, iplik fabrikasında çalışan 70 işçiden alınan saç numunesi ve anket uygulaması ile maruziyetin belirlenmesi amaçlanmıştır. Alınan saç numunelerinin analizi indüktif eşleşmiş plazma kütle spektroskopisinde (ICP-MS) yapıldı. Sonuçlar SPSS paket programı ile değerlendirilmeye alındı. Çalışmaya katılan erkek işçilerin Pb düzeyleri 4,68±2,97μg/g, kadın işçilerin Pb düzeyleri 4,43±2,73μg/g olarak bulundu. Cd düzeyleri erkek çalışanların 2,50±1,90μg/g, kadın çalışanların 2,26±1,78μg/g olarak bulundu. Ni düzeyleri erkek çalışanların 1,17±1,32μg/g, kadın çalışanların 1,02±1,07μg/g olarak bulundu. Bu bağlamda normal değerlerin üzerinde bulunan toksik metallerin yukarıda belirtilen Pb, Cd ve Ni olduğu tespit edildi. 2024, xiv + 126 Sayfa
Özet (Çeviri)
Heavy metals are a significant threat to living things, especially hummans. Heavy metals can be exposed in the work environment as well as in nature. In our study, which was conducted to examine working environment exposure, it was aimed to determine the exposure using hair samples and a survey taken from 70 workers working in a yarn factory. Analysis of the taken hair samples was performed by inductively coupled pasma mass spectroscopy (ICP-MS). The results were evaluated with the SPSS package program. The Pb levels of male workers participating in the study were found to be 4.68±2.97μg/g, and the Pb levels of female workers were 4.43±2.73μg/g. Cd levels were found to be 2.50±1.90μg/g in male employees and 2.26±1.78μg/g in female employees. Ni levels were found to be 1.17±1.32μg/g in male employees and 1.02±1.07μg/g in female employees. In this context, it was determined that the toxic metals above normal values were Pb, Cg and Ni mentioned above. 2024, xiv + 126 Pages