Sembolik şiddetin ulusal televizyon kanallarındaki Altı Şubat Depremi haberlerine etkisi
The effect of symbolic violence on the Sixth February Earthquake news on national television channels
- Tez No: 886284
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA EMRE KÖKSALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Pierre Bourdieu, Sembolik Şiddet, Deprem, Haber, Pierre Bourdieu, Symbolic Violence, Earthquake, News
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada, altı Şubat 2023 tarihinde Sofalaca – Şehitkamil – G. Antep'te 7.7 ve Ekinözü –K. Maraş'ta 7.6 şiddetinde meydana gelen iki büyük depremle ilgili en çok izlenen dört tv kanalının (ATV, Kanal D, Show TV ve Star TV) deprem haberleri incelenmiştir. Bu televizyon kanallarında depremin ilk üç günü, Ana Haber Bültenlerinde verilen birer deprem haberi, Pierre Bourdieu'un sembolik şiddet kuramı çerçevesinde değerlendirilmiştir. Bourdieu'nün sosyolojisi bütünsel olarak değerlendirilip habitüs, alan, sermaye kavramları açıklanarak sembolik şiddet kavramı açıklanmıştır. Haberin ne olduğu ve nasıl verilmesi gerektiği tartışılmıştır. Bourdieu'un sembolik şiddet kuramı çerçevesinden bakıldığında bu televizyon kanallarında verilen deprem haberlerinin sahayı doğru bir şekilde yansıtmamasının nedenleri gösterilmeye çalışılmıştır. Seçilen bu televizyon kanallarında verilen 12 tane deprem haberi, Teun A.Van Dijk'in eleştirel söylem analizine tabii tutulmuştur. Eleştirel Söylem Analizinin diğer içerik analizi çeşitlerine nazaran bu çalışmaya daha uygun olduğu düşünülmüştür. Yazılı medyaya göre hazırlanmış Eleştirel Söylem Analizi görsel medyaya uyarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the earthquake news of the four most watched TV channels (ATV, Kanal D, Show TV and Star TV) about the two major earthquakes that occurred on February 6, 2023 with a magnitude of 7.7 in Sofalaca - Şehitkamil - G. Antep and 7.6 in Ekinözü -K. Maraş will be analyzed. One earthquake news given in the Main News Bulletins of these television channels on the first three days of the earthquake will be evaluated within the framework of Pierre Bourdieu's theory of symbolic violence. Bourdieu's sociology will be evaluated holistically and the concepts of habitus, field and capital will be explained and the concept of symbolic violence will be explained. What news is and how it should be delivered will be discussed. From the perspective of Bourdieu's theory of symbolic violence, it will be tried to show the reasons why the earthquake news given on these television channels do not accurately reflect the field.Twelve earthquake news reports on these selected television channels will be subjected to Teun A. Van Dijk's critical discourse analysis. Critical Discourse Analysis was thought to be more appropriate for this study than other types of content analysis. Critical Discourse Analysis prepared for print media will be adapted to visual media.