PC3, DU-145 prostat kanseri hücre hatlarında ve sağlıklı RWPE-1 prostat hücre hattında resveratrol ve paraquatın etkisi
The effects of resveratrol and paraquat on PC3, DU-145 prostate cancer cell lines and healthy RWPE-1 prostate cell line
- Tez No: 886356
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ MERT ÖZGÖNÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Resveratrol, paraquat, Nrf2, Sitotoksisite, Prostat kanser
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Resveratrol (RES) (trans-3, 5,-4'-trihidroksistileben) üzüm ve dut gibi çeşitli bitkilerde bulunan çok biyofonksiyonlu bir bileşiktir. Resveratrol üzerine yapılan çalışmalar, bu bileşiğin kanser hücrelerinin ve serbest radikallerin büyümesini engelleyebileceğini göstermiştir. Resveratrol normal hücreleri veya dokuları korurken çeşitli kanserli hücre hatlarında hücre çoğalmasını inhibe etmek ve hücre ölümünü indüklemek için etkili olduğu bilinmektedir. Resveratrol, mitokondriyal kompleks I ve II seviyesinde oksidatif fosforilasyonu inhibe etmekte, böylece reaktif oksijen türlerinin oluşumunu arttırmakta ve bu da Nrf2 odaklı antioksidan / detoksifiye edici genlerin ekspresyonunu indüklemektedir. Nrf2 aşağı akım genlerinin/proteinlerinin sitoprotektif rolü, bizi resveratrolün PC-3 ve DU-145 prostat kanseri hücrelerinin pro-oksidan hasara karşı direncini artırıp artırmadığını ve nasıl artırdığını araştırmaya sevk etmiştir. Bu çalışmada sağlıklı prostat hücrelerinin paraquat ile indüklenmesi sonucu oluşması beklenen oksidatif strese karşı resveratrolun rolunün prostat hücre kültüründe araştırılması ve Nrf2 mekanizması üzerindeki etkinliğinin ortaya koyulması amaçlanmaktadır. Ayrıca prostat kanseri ile sağlıklı prostat hücreleri arasında resveratrole karşı oluşan yanıtın karşılaştırılması hedeflenmektedir. Resveratrol ön muamelesinin paraquat/hidrokinon kaynaklı sitotoksisiteyi artırmadığını, buna karşın H2O2/docetaxel kaynaklı sitotoksisite üzerinde ek/sinerjik bir etki gösterdiğini tespit ettik. Bunun için sağlıklı hücre hattı RWPE-1 ve PC-3 , DU-145 hücre hatlarında sitotoksitite çalışmaları, CAT, SOD, GSH-Px, Ksantin-Ox, MPO, MDA çalışmaları, Western Blot ile Nrf2 analizleri yapılmıştır. Sonuç olarak, Resvaratrole verilen adaptif yanıt, Nrf2'nin aktivasyonunun elverişsiz bir ortamda kanser hücrelerinin hayatta kalmasını destekleyebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Mulberries and grapes are just two examples of the many plants that contain the multipurpose substance resveratrol (RES). Research on resveratrol has demonstrated that this substance can stop free radicals and cancer cells from proliferating. It has been demonstrated to be useful in preventing the growth of cancer cells and triggering their demise while protecting healthy cells and tissues. Resveratrol increases the production of reactive oxygen species by inhibiting oxidative phosphorylation at the complex I and II levels of the mitochondria. This, in turn, triggers the development of Nrf2-focused antioxidant/detoxifying genes. We aim to determine if resveratrol increases or modifies the resistance of PC-3 and DU-145 prostate cancer cells to pro-oxidant damage, and if so, how. This is motivated by the cytoprotective effect of downstream genes/proteins of Nrf2. The purpose of this work is to clarify the impact of resveratrol on the Nrf2 pathway in prostate cell culture and to explore its function against oxidative stress that is anticipated to arise from treating paraquat-induced healthy prostate cells. The study also intends to evaluate prostate cancer and healthy prostate cells' responses to resveratrol.Resveratrol pretreatment did not, in our findings, increase the cytotoxicity caused by paraquat or hydroquinone; however, it did have an extra/synergistic effect on the cytotoxicity caused by H2O2/docetaxel. For this reason, Western Blot was used to perform Nrf2 analysis, CAT, SOD, GSH-Px, Xanthine-Ox, MPO, and MDA investigations, as well as cytotoxicity studies in the healthy cell lines RWPE-1 and PC-3, DU-145 cell lines, and MDA research. Finally, the adaptive response to resveratrol implies that Nrf2 activation may help cancer cells survive in an adverse enviroment. Keywords;Resveratrol, paraquat, Nrf2, Cytotoxicite,Prostate cancer,