Servikal patolojilerin tarama ve yönetiminde vajinal sitolojiyle birlikte hpv dna testinin etkinliği ve hpv dna alt gruplarının yönetimdeki yeri
Effectiveness of hpv dna testing combined with vaginal cytology in the screening and management of cervical pathologies and the place of hpv dna subgroups in management
- Tez No: 886473
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BENİAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: HPV, servikal intraepitelyal neoplazi (CIN), kolposkopi, LEEP, vajinal sitoloji, HPV alt Ɵpleri, HPV, cervical intraepithelial neoplasia (CIN), colposcopy, LEEP, vaginal cytology, HPV subtypes
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Servikal preinvaziv lezyonların tanı ve tedavisinde vajinal sitolojiye ilave olarak HPV DNA tesƟnin etkinliğini irdelemek ve yüksek riskli HPV DNA alt gruplarının yöneƟmdeki yerini belirlemekƟr. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Ocak 2015 ve Ocak 2024 tarihleri arasında Cerrahpaşa Jinekolojik Onkoloji polikliniğine servikal patolojilerin taranması amacıyla gelen ve en az bir kolposkopi alƨnda punch biyopsi ve/veya LEEP yapılan 949 hasta dahil edilmişƟr. RetrospekƟf olarak hastaların yaş, menopoz durumu, vajinal sitoloji, HPV, punch biyopsi ve LEEP patoloji sonuç verileri İSHOP bilgisayar sistemi üzerinden taranmışƨr. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 949 olgudan 908'inin sitoloji sonuç bilgisine ve 716'sının HPV DNA sonuç bilgisine ulaşılmışƨr. Olgulardan 935'ine (%98,5) kolposkopik biyopsi, 462'sine (%48,7) LEEP işlemi uygulanmışƨr. Çalışmaya dahil edilen HPV DNA poziƟf 638 olgunun 265'i HPV 16 poziƟf (%37), 67'si HPV 18 (%9,4) ve 295'i (%41,2) diğer yüksek riskli HPV DNA (hrHPV DNA) poziƟf hastalardan oluşmaktadır. Sitoloji poziƟf ve negaƟf hasta gruplarından HPV 16/18 poziƟf olan hastalar ve HPV 16/18 dışı poziƟfliği olan hastalar CIN 2 ve üzeri lezyon gelişim riski açısından karşılaşƨrılmışƨr ve HPV 16/18 poziƟf olan hastalarda istaƟsƟksel olarak anlamlı yüksek risk saptanmışƨr. HPV 16/18 dışı yüksek riskli HPV poziƟfliği olan hastalar; sitoloji poziƟf ve sitoloji negaƟf gruplar CIN 2 + gelişƟrme riski açısından karşılaşƨrılmışƨr. Sitoloji poziƟf olan hastalarda CIN 2+ lezyon saptanma oranı sitoloji negaƟf hastalara göre istaƟsƟksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur. Sonuç: Servikal preinvaziv lezyonların patofizyolojisinde temel rol oynayan HPV DNA ve alt tiplerinin sitolojik ve histopatolojik verilerle birlikte değerlendirilerek hastalığı önleme, tarama programları ve tanıdaki yerinin önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: To examine the effecƟveness of HPV DNA tesƟng in addiƟon to vaginal cytology in the diagnosis and treatment of cervical preinvasive lesions and to determine the place of high-risk HPV DNA subgroups in management. Materials and Methods: Our study included 949 paƟents who came to Cerrahpaşa Gynecological Oncology outpaƟent clinic for screening of cervical pathologies between January 2015 and January 2024 and underwent at least one colposcopic punch biopsy and/or LEEP. RetrospecƟvely, the paƟents' age, menopause status, vaginal cytology, HPV, punch biopsy and LEEP pathology result data were scanned through the ISHOP computer system. Results: Of the 949 cases included in the study, cytology result informaƟon for 908 and HPV DNA result informaƟon for 716 were obtained. Colposcopic biopsy was performed in 935 (98.5%) of the cases and LEEP procedure was performed in 462 (48.7%). Of the 638 HPV DNA posiƟve cases included in the study, 265 were HPV 16 posiƟve (37%), 67 were HPV 18 (9.4%) and 295 (41.2%) were other high-risk HPV DNA posiƟve paƟents. Among the cytology posiƟve and negaƟve paƟent groups, HPV 16/18 posiƟve paƟents and non-HPV 16/18 posiƟve paƟents were compared in terms of the risk of CIN 2 and above lesion development, and a staƟsƟcally significant high risk was detected in HPV 16/18 posiƟve paƟents. PaƟents with high-risk HPV posiƟvity other than HPV 16/18; cytology posiƟve and cytology negaƟve groups were compared in terms of the risk of developing CIN 2+. The detecƟon rate of CIN 2+ lesions in paƟents with posiƟve cytology was found to be staƟsƟcally significantly higher than in paƟents with negaƟve cytology. Conclusion: HPV DNA and its subtypes, which play a fundamental role in the pathophysiology of cervical preinvasive lesions, were evaluated together with cytological and histopathological data and their importance in disease prevenƟon, screening programs and diagnosis was emphasized.