Üst çenede all-on-four sabit implant üstü protez için ön implant pozisyonu, M-4 ve V-4 tekniklerinin biyomekanik performans üzerinde etkisinin sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of M-4 and V-4 techniques on the biomechanical performance of the anterior implant position for all-on-four fixed implant-supported prostheses in the upper jaw using finite element analysis
- Tez No: 967303
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN YANIKOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İmplant açısı, All-on-four, implant pozisyonu, sonlu elemanlar analizi, Angular implants, All-on-four, implant position, finite element analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı atrofik üst çenede All-on-four implant üstü akrilik hibrit protez uygulamasında anterior implantların farklı açılarda ve pozisyonlarda yerleştirilmesinin; vertikal ve oblik kuvvetler altında implant, abutment, metal altyapı ile kortikal ve trabeküler kemik üzerindeki stres dağılımlarına etkisi sonlu elemanlar analizi yöntemi ile değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Bu çalışmada, tüm modellerde posterior implantlar maksiller sinüs önüne 45° eğimli olarak yerleştirilmiştir. Model 1'de anterior implantlar santral diş bölgesine dik, Model 2'de lateral kesici diş bölgesine dik yerleştirilmiştir. Model 3'te (M-4 tekniği), anterior implantlar lateral diş bölgesinde, apikal yönde lateral piriform kenara doğru, 30° mezial eğimli yerleştirilmiştir. Model 4'te (V-4 tekniği) ise implantlar lateral kesici diş bölgesinde, apikal yönde nazal septumun orta hattı referans alınarak, 30° distal eğimli olarak konumlandırılmıştır. Tüm modellere sağ birinci molar bölgesine 150 N'luk vertikal ve oblik kuvvet uygulanmış, sekiz statik analiz yapılmıştır. Bulgular: İmplantlar üzerindeki en yüksek von Mises stres değerleri oblik kuvvet altında Model 1'de sağ posterior implantta (158.587 MPa), en düşük değer ise Model 2'de sağ posterior implantta (154.797 MPa) olarak ölçülmüştür. Ön implantların açılı yerleştirildiği Model 3 ve Model 4'te oblik yük altında en yüksek değer Model 3'te M-4 tekniğinde sağ posterior implantta (155.547 MPa) kaydedilmiştir. Tüm modellerde, kortikal kemikte meydana gelen en yüksek stres değerleri, minimum asal stres (basma) değerleri olmuştur. Stres değerlerinin en yüksek implantların boyun ve çevresinde yoğunlaştığı tespit edilmiştir. İmplantın apeksine doğru stres değerlerinde azalma görülmüştür. Oblik olarak uygulanan kuvvetlerin, vertikal kuvvetlere kıyasla hem VII implantta hem de kortikal ve trabeküler kemikte daha fazla stres birikmesine sebep olduğu görülmüştür. Sonuç: All-on-four implant destekli sabit protezlerde, implantların lateral diş bölgesine aksiyel (dikey) olarak yerleştirilmesinin; implant, abutment, metal altyapı ve çevre kemik dokusunda daha düşük stres oluşturduğu gözlemlenmiştir. Buna karşılık, implantların lateral piriform kenara doğru eğimli şekilde konumlandırıldığı M-4 tekniğinde, implantlar ve çevre kemik dokular üzerinde daha yüksek stres değerlerine ulaşıldığı belirlenmiştir. Anterior bölgede açılı implant yerleşimi, implant uzunluğu gibi klinik parametrelerin dikkatle değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Ayrıca, oblik yönlü kuvvetlerin, vertikal kuvvetlerle karşılaştırıldığında implant ve kortikal/trabeküler kemik üzerinde daha yıkıcı streslere neden olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In the application of All-on-four implant-supported acrylic hybrid prostheses in atrophic upper jaws, the effect of placing anterior implants at different angles and positions on stress distribution on implants, abutments, metal substructures, cortical bone, and trabecular bone under vertical and oblique forces was evaluated using the finite element analysis method. Materials and Method: In this study, posterior implants were placed at a 45° angle in front of the maxillary sinus in all models. In Model 1, anterior implants were placed perpendicular to the central tooth region, and in Model 2, they were placed perpendicular to the lateral incisor region. In Model 3 (M-4 technique), the anterior implants were placed in the lateral tooth region, apically toward the lateral piriform margin, at a 30° mesial angle. In Model 4 (V-4 technique), the implants were placed in the lateral incisor region, apically with reference to the midline of the nasal septum, at a 30° distal angle. A vertical and oblique force of 150 N was applied to the right first molar region in all models, and eight static analyses were performed. Results: The highest von Mises stress values on the implants were measured in Model 1 on the right posterior implant (158.587 MPa) under oblique force, while the lowest value was measured in Model 2 on the right posterior implant (154.797 MPa). In Models 3 and 4, where the anterior implants were placed at an angle, the highest value under oblique loading was recorded in Model 3 using the M-4 technique in the right posterior implant (155,547 MPa). In all models, the highest stress values occurring in the cortical bone were the minimum principal stress (compression) values. It was determined that the regions with the highest stress values were concentrated around the neck of the IX implants. A decrease in stress values was observed toward the apex of the implant. It was observed that oblique forces caused greater stress accumulation in both the implant and the cortical and trabecular bone compared to vertical forces. Conclusion: In All-on-four implant-supported fixed prostheses, it has been observed that placing implants axially (vertically) in the lateral tooth region creates lower stress on the implant, abutment, metal substructure, and surrounding bone tissue. In contrast, in the M-4 technique, where implants are positioned at an angle toward the piriform margin, higher stress values on the implants and surrounding bone tissue have been determined. It has been concluded that clinical parameters such as angulated implant placement and implant length in the anterior region must be carefully evaluated. Additionally, it is thought that oblique forces may cause more destructive stress on the implant and cortical/trabecular bone compared to vertical forces.