Bruksizmi olan hastalarda implant üstü sabit protezler için farklı üst yapı materyalleri ve implant sayısının implant ve çevre dokuda oluşturduğu stresin sonlu elemanlar analizi yöntemi ile değerlendirilmesi
Evaluation of stress caused by different superstructure materials and number of implants for implant-supported fixed prosthesis in patients with bruxism by finite element analysis method
  1. Tez No: 767218
  2. Yazar: DERYA ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAN YANIKOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bruksizm, İmplant, İmplant Üstü Protetik Materyal, Sonlu Elemanlar Analizi, Bruxism, Implant, Implant Supported Prosthetic Material, Finite Element Analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Amaç: Bruksizmi olan hastalara uygulanan implant üstü sabit protetik restorasyonlar için kullanılan farklı üst yapı materyallerinin ve implant sayısının vertikal ve oblik kuvvetler altında; implant, multiunit abutment ve protezler üzerindeki stres dağılımları ile kortikal ve trabeküler kemik üzerindeki maksimum ve minimum principal strain değerlerinin sonlu elemanlar analizi yöntemi ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal Metod: Çalışmamızda 4, 5 ve 6 no'lu diş eksikliği olan posterior mandibular bölgeye 4.1 mm çapında 10 mm uzunluğunda implantlar yerleştirilerek iki farklı model oluşturulmuştur. Birinci modelde 4 ve 6 no'lu diş bölgelerine ikinci modelde 4, 5 ve 6 no' lu diş bölgelerine implantlar yerleştirilerek üç üyeli implant üstü sabit köprü protezler tasarlanmıştır. Modeller üst yapı materyallerine göre üç ana gruba (KobaltKrom (Co-Cr), Polietereterketon (PEEK), Monolitik Zirkonya (MZ)) ayrılmıştır. Protezlerin bukkal tüberküllerinin üzerine implantın uzun aksıyla 300 açı yapacak şekilde 125 N değerinde toplam 500 N oblik statik parafonksiyonel kuvvetler, santral fossalarına toplam 1000 N değerinde vertikal statik parafonksiyonel kuvvetler uygulanmıştır. Bulgular: Kortikal kemikte oluşan strain değerleri genel olarak trabeküler kemikte oluşan strain değerlerinden daha yüksek bulunmuştur. İmplant sayısının artmasıyla vertikal ve oblik kuvvet altında implant, abutment ve periferal kemik üzerindeki stres ve strain değerlerinin azaldığı görülmüştür. Farklı protetik üst yapı materyallerinin kullanıldığı modeller karşılaştırıldığında implant ve multiunit abutmentlarda oluşan en yüksek von Mises stres değerleri oblik yük altındaki iki implant destekli MZ modelinde, en düşük von Mises stres değerleri vertikal kuvvet altında üç implant destekli PEEK ve Co-Cr protetik üst yapı materyallerinin kullanıldığı modellerde görülmüştür. Kortikal ve trabeküler kemikte oluşan maksimum ve minimum principal strain değerleri benzerlik göstermiştir. Restorasyon üzerinde oluşan en düşük stres değerleri PEEK materyalinde görülmüştür. Sonuç: Bruksizmi olan hastalarda implant sayısının arttırılmasının implant, abutment ve kemik üzerinde oluşan stres ve strain değerlerini azalltığı sonucuna varılmıştır. Farklı üst yapı materyallerinin genel olarak implant, abutment ve kemik üzerinde benzer stresler oluşturduğu ancak MZ modelinde bu değerlerin kritik seviyede olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to compare the stress distribution on implants, MU abutments and prosthesis, and to compare the maximum and minimum principal strain values on the cortical and trabecular bone, under vertical and oblique forces applied to the implant supported prosthesis with different superstructure materials in patient with bruxism using the finite element analysis method. Material and Methods: In our study, two different models were created by placing implant with 4.1 mm diameter and 10 mm length in the posterior mandibular region with 4, 5 and 6 missing teeth. In the first model, implants were placed in the 4th and 6th tooth regions, in the second model, in the 4th, 5th and 6th tooth regions, and threeunits fixed prostheses bridge were designed. Models are divided into three main groups(Cobalt-Crom (Co-Cr), Polietheretherketone (PEEK), Monolithic Zirconia (MZ)) according to their superstructure materials. A total of 500 N oblique static parafunctional forces were applied to the buccal tubercles of the prosthesis at an angle of 300 with the long axis of the implant, and a total of 1000 N vertical static parafunctional forces were applied to the central fossae. Results: The strain values in the cortical bone were generally higher than the strain values in the trabecular bone. It was observed that the stress and strain values on the implant, abutment and peripheral bone decreased under vertical and oblique force with the increase in the number of implants. When the models using different prosthetic superstructure materials are compared, the highest von Mises stress values in the implant and multiunit abutments are in the two implant-supported MZ models under oblique load, the lowest von Mises stress values in the three implant-supported PEEK and Co-Cr prosthetic superstructure materials under vertical force. observed in the models. Maximum and minimum principal strain values in cortical and trabecular bone were similar. The lowest stress values on the restoration were seen in the PEEK material. Conclusion: It has been concluded that increasing the number of implants in patients with bruxism reduces the stress and strain values on the implant, abutment and bone. It has been determined that different superstructure materials generally create similar stresses on the implant, abutment and bone, but these values are at critical levels in the MZ model. IX