1,2,4 triazol türevi C12H10N6 molekülünün kuramsal hesaplamaları vespektroskopik analizi
Theoretical calculations and spectroscopic analysis of 1,2,4 triazole derivate C12H10N6
- Tez No: 886534
- Danışmanlar: PROF. DR. YELDA BİNGÖL ALPASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: IR ve NMR Spektroskopi, Kuantum Mekaniksel Yöntemler, Yoğunluk Fonksiyonel Kuramı, IR and NMR Spectroscopy, Quantum Mechanical Methods, Density Functional Theory
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu tez çalışmasında, Gaussian 09W programı yardımıyla, 4-Amino-3,5-di-2-piridil-4- H-1,2,4-triazol molekülü üzerine kuantum mekaniksel hesaplamalar yapılarak molekülün elektronik özellikleri belirlenmiştir. B3LYP ve HSEH1PBE yöntemleri ile 6-311++G(d,p) temel seti kullanılarak molekül optimize edilip en kararlı durumunda elektronik özellikler hesaplanmıştır. Aynı zamanda deneysel ve kuramsal olarak IR ve NMR spektroskopik çalışmaları gerçekleştirilerek, titreşim frekansları ve kimyasal kayma değerleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, with the help of Gaussian 09W program, quantum mechanical calculations were performed on the molecule 4-Amino-3,5-di-2-pyridyl-4-H-1,2,4- triazole and the electronic properties of the molecule were determined. B3LYP and HSEH1PBE methods were used to optimize the molecule using the 6-311++G(d,p) basis set and calculate these electronic properties in its most stable state. At the same time, experimental and theoretical IR and NMR spectroscopic studies were carried out to determine the vibrational frequencies and chemical shift values.