Sosyal medya bağımlılığının örgütsel yabancılaşmaya etkisi
The effect of social media addiction on organizational alienation
- Tez No: 886727
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Bağımlılığı, Örgütsel Yabancılaşma, Sağlık Kurumu, Social Media Addiction, Organizational Alienation, Health Institution
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Amaç: Bu araştırma ile sosyal medya bağımlılığının örgütsel yabancılaşmaya etkisini tespit etmek amaçlanmaktadır. Dizayn/metodoloji/yaklaşım: Araştırmada veri kaynağı olarak nicel araştırma analiz yöntemi kapsamında birincil veri kaynakları kullanılmaktadır. Veri toplama tekniği olarak ise katılımcılara çevrimiçi ortamda gönderilen anket formundan faydalanılmıştır. Anket formlarının dağıtımında kartopu örneklem metodu tercih edilmiştir. Araştırmada kullanılan anket formunda iki adet ölçeğe yer verilmiştir. Çalışma; nicel, ampirik bir araştırmadır. Bulgular: Araştırma sonuçları, sosyal medya kullanımının çalışanların işyerindeki yabancılaşma duyguları üzerinde önemli bir etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Araştırma Kısıtları/Sınırlılıkları: Çalışmada, ortaya konması amaçlanan sosyal medya bağımlılığı ve örgütsel yabancılaşma arasındaki ilişkinin tespit edilmesinde, sadece bir sektördeki çalışanların, araştırmaya dahil edilmesi çalışmanın sınırlılığını oluşturmaktadır. Ayrıca, çalışma belirli bir zaman diliminde ve belirli bir ildeki sağlık kurumunda yapılmıştır; farklı zaman dilimlerinde veya farklı coğrafi bölgelerde yapılacak araştırmalarda farklı sonuçlar elde edilebilir. Orijinallik/değer: Çalışma, sosyal medya bağımlılığı ve örgütsel yabancılaşma arasındaki ilişkiyi inceleyerek, işletmelerin yönetim stratejilerini geliştirmelerine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Bu nedenle, araştırmanın bulguları hem akademik hem de pratik açıdan değerli ve öncü nitelikte olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study aims to determine the effect of social media addiction on organizational alienation. Design/methodology/approach: In the research, primary data sources are used as data sources within the scope of quantitative research analysis method. As a data collection technique, a questionnaire form sent to the participants online was used. Snowball sampling method was preferred in the distribution of questionnaire forms. Two scales were included in the questionnaire form used in the research. The study is a quantitative, empirical research. Findings: The results of the study revealed that social media use has a significant impact on employees' feelings of alienation at work. Research Constraints/Limitations: The limitation of the study is the inclusion of employees from only one sector in the study in determining the relationship between social media addiction and organizational alienation. In addition, the study was conducted in a certain period of time and in a health institution in a certain province; different results may be obtained in studies to be conducted in different time periods or in different geographical regions. Originality/value: By examining the relationship between social media addiction and organizational alienation, the study aims to contribute to the development of management strategies for businesses. Therefore, the findings of the study will be valuable and pioneering from both academic and practical perspectives.