Sağlık çalışanlarında sosyal medya bağımlılığının performans üzerindeki etkisinde zaman yönetiminin rolü
The role of time management in the effect of social media addiction on the performance of healthcare workers
- Tez No: 1000626
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Alan yönetimi, Davranışsal yönetim, Değer yönetimi, Field management, Behavioral management, Value management
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Günümüzde yaygın olarak kullanılan sosyal medya, kişilerin bireysel ve örgütsel performanslarını etkilemektedir. Uygun kullanıldığında birçok yararı olmasına rağmen sosyal medya bağımlılığında zaman boş yere geçirilmekte ve performans düşmektedir. Sosyal medya hemen hemen her sektörü etkilediği gibi sağlık sektörünü de derinden etkilemektedir. Sağlık çalışanlarının iş yükü, vardiya sistemi, yoğun hasta trafiği, çalışma koşulları, birçok sağlık profesyoneli ile birlikte çalışması, matriks yapı iş ve işletme performansını etkilemektedir. Sağlık çalışanlarının performansını etkileyen pek çok neden vardır. Sağlık çalışanları sosyal medyayı, iletişim kurma ve bilgi edinme aracı olarak kullanmasına rağmen, aşırı ve kontrolsüz kullanım durumlarında performans kaybı ve zaman yönetimi sorunları ortaya çıkarabilmektedir. Bu çalışma sağlık çalışanlarında sosyal medya bağımlılığının performans üzerindeki etkisinde zaman yönetiminin aracılık rolünü ortaya çıkarmak için planlanmıştır. Araştırmanın evrenini, İstanbul ili Avrupa Yakası'ndaki sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan sağlık çalışanları oluşturmaktadır. Araştırmaya toplam 401 kişi katılmıştır. Araştırmada güvenirlik, geçerlilik, anlamlılık, frekans analizi, faktör analizi, normallik testi, korelasyon, regresyon, aracılık testi ve demografik bilgilere göre karşılaştırma testleri yapılmıştır. Analiz sonunda iş performansı ile sosyal medya bağımlılığı arasında p<0,05 anlamlılık düzeyinde negatif yönlü zayıf bir ilişki bulunmaktadır. İş performansı ile zaman yönetimi arasında p<0,05 anlamlılık düzeyinde pozitif yönlü zayıf bir ilişki bulunmaktadır. Sosyal medya bağımlılığı ile zaman yönetimi arasında p<0,05 anlamlılık düzeyinde negatif yönlü zayıf bir ilişki bulunmaktadır. Sosyal medya bağımlılığı iş performansını p > 0,05 olduğu için etkilememektedir. Sanal iletişim iş performansını p>0,05 olduğu için etkilememektedir. Sağlık çalışanlarında sanal tolerans (F=3,586; t=-2,604; Beta=1354; p=0,010) negatif yönlü anlamlı bir etki görülmektedir. Zaman yönetimi iş performansını p>0,05 olduğu için etkilememektedir. Sağlık çalışanlarında plansızlık ve işleri yetiştirememe (F=3,586; t=3,179-; Beta=189; p=0,002) pozitif yönlü anlamlı bir etki görülmektedir. Acelecilik ve işleri yetiştirememe iş performansını p>0,05 olduğu için etkilememektedir. Ziyaretçi ve sosyal aktiviteler iş performansını p> 0,05 olduğu için etkilememektedir. Toplantılar ve düzenli çalışma iş performansını p > 0,05 olduğu için etkilememektedir. Masa ve masa düzeni iş performansını p>0,05 olduğu için etkilememektedir. Sağlık çalışanlarında sosyal medya bağımlılığı iş performansına etkisinde zaman yönetiminin aracılık rolü ortaya çıkarılmıştır. Cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, kurumda çalışma yılı ve yönetsel görev açısından gruplar arasında önemli farklılık görülmemiştir. Yaş aralığında gruplar arasında yalnız zaman yönetiminde görülmüştür. 1-5 yıl kıdeme sahip olanlar 21 yıl üstüne göre daha fazla sosyal medya bağımlısıdır bu çalışma sosyal medya bağımlılığının iş performansını doğrudan etkilemeyip zaman yönetimi aracılığıyla etkilediğini ortaya çıkarmıştır. Konu ile ilgili az sayıda çalışma olduğu için literatüre, araştırmacılara ve yöneticilere katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today's widely used social media impacts individuals' individual and organizational performance. While it offers many benefits when used appropriately, social media addiction leads to wasted time and diminished performance. Social media, just as it affects almost every sector, profoundly impacts the healthcare sector. Healthcare workers' workload, shift systems, heavy patient traffic, working conditions, working alongside multiple healthcare professionals, and the matrix structure all impact their job and business performance. Numerous factors influence healthcare worker performance. Although healthcare workers use social media as a communication and information gathering tool, excessive and uncontrolled use can lead to performance losses and time management problems. This study was designed to explore the mediating role of time management in the impact of social media addiction on performance among healthcare workers. The research population consisted of healthcare workers working in healthcare institutions and organizations on the European side of Istanbul. A total of 401 participants participated in the study. Reliability, validity, significance, frequency analysis, factor analysis, normality test, correlation, regression, mediation test, and demographic comparison tests were conducted in the study. As a result of the analysis, there is a weak negative relationship between job performance and social media addiction at the significance level of p<0.05. There is a weak positive relationship between job performance and time management at the significance level of p<0.05. There is a weak negative relationship between social media addiction and time management at the significance level of p<0.05. Social media addiction does not affect job performance because of p>0.05. Virtual communication does not affect job performance because of p>0.05. A negative significant effect is observed in healthcare workers of virtual tolerance (F=3.586; t=-2.604; Beta = 1354; p=0.010). Time management does not affect job performance because of p>0.05. A positive significant effect is observed in healthcare workers of lack of planning and lack of time (F=3.586; t=3.179-; Beta =189; p=0.002). Haste and lack of time do not affect job performance because of p>0.05. Visitors and social activities do not affect job performance, as p > 0.05. Meetings and regular work schedules do not affect job performance, as p > 0.05. Desk and desk arrangements do not affect job performance, as p > 0.05. The mediating role of time management in the effect of social media addiction on job performance in healthcare workers has been revealed. No significant differences were found between the groups in terms of gender, marital status, education level, years of service at the institution, or managerial position. The only difference between the age groups was observed in time management. Those with 1-5 years of seniority were more likely to be social media addicted than those aged 21+. This study revealed that social media addiction does not directly affect job performance, but rather affects it through time management. Given the limited number of studies on this topic, it is anticipated that this study will contribute to the literature, researchers, and managers.