Orofarinkse uygulanacak lokal amaçlı çift tabakalı biyoadezif bukal tablet formülasyonu geliştirilmesi
Development of a bilayered bioadhesive buccal tablet formulation for local delivery to the oropharynx
- Tez No: 88677
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVDA ŞENEL, PROF. DR. CLİVE G. WİLSON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Çift tabakalı biyoadezif bukal tablet, lokal taşıyıcı sistem, eritrosin, natamisin, oral kandidiazis, Bilayered bioadhesive buccal tablet, local delivery system, erythrosin, natamycin, oral candidiasis
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET Uzunoğlu, B., Orofarinkse uygulanacak lokal amaçlı çift tabakalı biyoadezif bukal tablet formfilasyonu geliştirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Teknoloji Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara 2000. İlaç taşıyıcı bir sistem olarak, ilaç tabakası ve bariyer matriks tabaka içeren çift tabakalı tablet geliştirilmiştir. Bariyer biyoadezif özellik gösterirken, matriks tabaka kontrollü salım sağlanmaktadır. Biyoadezif tabakanın formülasyonu için karbomer (Carbopol® 974 P NF) kullanılmıştır. İlaç içeren tabakada %10, 15, 20 ve 40 konsantrasyonlarda hidroksipropil metilselüloz (HPMC) (Methocel® K4M) kullanılmıştır. Geliştirilen biyoadezif bukal tablet üst ve yanal yüzlerinden oral kavite içine tek yönlü ve kontrollü ilaç salımı sağlamaktadır. Bu çalışmada, bukal mukozaya yapıştırılmış olan biyoadezif tabletten salınan maddelerin dağılımının ve tutulmasının kantitatif belirlenmesi için basit bir yöntem geUştirilmiştir. Ön çalışmalarda eritrosin kullanılarak, boyanın oral kavitede seçilmiş 4 bölge (tablet tarafı üst bölge, tablet tarafı alt bölge, dil alt ve tablet karşısı alt bölge) içindeki dağılımı ve bu bölgelerdeki düzeyleri belirlenmiştir. %20 HPMC içeren bukal tablet 8 sağlıklı gönüllü deneğe uygulanmıştır. Çift tabakalı biyoadezif bukal tabletten 180 dakika boyunca tabakalar birbirinden aynlmaksızın eritrosin salınmışür. Çalışmada daha sonra topikal uygulanan antifungal bir ilaç olan natamisin kullanılmıştır. İn vitro ve in vivo çalışmalar ile formülasyonlar değerlendirilmiştir. HPMC miktarında araş ile salınan natamisin miktarı azalmıştır. %10 ve %20 HPMC içeren bukal tabletler 12 sağlıklı gönüllü deneğe uygulanmıştır. Tabletten salınan natamisinin antifungal aktivitesi in vitro ve in vivo salım çalışmalarında alınan çözünme örneklerinde tayin edilmiştir. C. Albicans (ATCC 90028) referans suş olarak kullanılmıştır. Minimum inhibitor konsantrasyon (MİK) değerleri saptanmıştır. Çift tabakalı biyoadezif natamisin bukal tablet natamisinin oral kavite içindeki lokal şahmını uzatmıştır ve salınan natamisin konsantrasyon C. albicans için MİK değerininin üzerindedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Uzunoğlu B., Development of a bilayered bioadhesive buccal tablet for local delivery of drugs to the oropharynx, Hacettepe University Health Sciences Institute, MSc Thesis in Pharmaceutical Technology, Ankara, 2000. A drug delivery technology comprising a bilayered tablet with a matrix layer containing the drug and a barrier (modulating layer) was developed. While the barrier shows mucoadhesive property, matrix layer offers controlled release. Carbomer (Carbopol 974 P NF) was used to formulate the bioadhesive layer. Hydroxyprophyl methylcelrulose (HPMC) (Methocel® K4M) at 10, 15, 20 and 40% concentrations was used inside the drug-containing layer. The developed bioadhesive buccal tablet formulation would provide a unidirectional flux of drug from the tablet into the oral cavity in a controlled release fashion. Furthermore, a simple method was developed to determine quantitatively patterns of distribution and retention of the substances released from the drug delivery system attached to the buccal mucosa Using erythrosin as a marker, distribution of dye in oral cavity and levels of 4 selected sites (upper right buccal vestibule, lower right and left buccal vestibules and sublingual region) in the mouth was examined. The buccal tablet containing 20% HPMC was studied in vivo in eight healthy volunteers. The developed bilayered tablet released erythrosin for 180 min without any separation of layers. Subsequently, natamycin, a commonly used topical antifungal drug, was incorporated into the drug-release layer. In vitro and in vivo studies were carried out for evaluation of the formulations. The released amount of natamycin decreased with increasing amount of HPMC. The buccal tablet containing 10% and 20% HPMC were studied in-vivo in twelve healthy volunteers. Antifungal activity of natamycin released from buccal tablet was determined on aliquots of dissolution samples obtained during in vitro and in vivo drug release studies. Candida albicans ATCC 90028 was used as a reference strain. Minimal inhibitory concentration (MIC) values were determined. The developed formulation of bioadhesive bilayered natamycin buccal tablet prolonged the local release of natamycin in the oral cavity while maintaining drug concentration above the MIC value for C. albicans.