Bireysel ve takım sporları yapan bayan ve erkekler ile spor yapmayan bayan ve erkeklerin cinsiyet rollerinin karşılaştırılması
Comparison of the sex role characteristics of men and womwn who do individual and tean sports and those of non athletic men and women
  1. Tez No: 88700
  2. Yazar: NEVİN MELLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZİYA KORUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Cinsiyet rol özellikleri, BSRI, Sports, Sex Role Characteristics, BSRI. vu
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı, bireysel ve takım sporu yapan bayan ve erkekler ile spor yapmamış bayan ve erkeklerin cinsiyet rol özellikleri arasındaki farklılıkları saptamaktır. Araştırmaya katılan spor yapmayan bayanların yaşlan X = 19.20±1.19, spor yapan bayanların yaşlan X= 20.34±2.08, spor yapmayan erkeklerin yaşlan X= 20.37 ± 1.61, spor yapan erkeklerin yaşlan X=22.28 ± 4.30 olan toplam 474 bayan ve erkek (119 spor yapan bayan, 115 spor yapan erkek, 120 spor yapmayan bayan ve 120 spor yapmayan erkek) bireylerle yapılmıştır. Cinsiyet rol özelliklerini saptamak amacıyla Bem Cinsiyet Rolü Envanteri (BSRI) kullanılmıştır. Cinsiyet rol özellikleri arasındaki farklılığı bakmak amacıyla 2x2 Varyans Analizi, tek yönlü Varyans Analizi ve Ki-Kare testleri uygulanmıştır. Elde edilen bulgular bireysel ve takım sporlan yapan bayan ve erkeklerin cinsiyet rol özelliklerinde farklılık olduğunu [ F (1, 230) = 5.264; P.05). Bireysel spor yapan ve spor yapmayan erkeklerin cinsiyet rol özelliklerinin karşılaştınlmasında erkeksilik özelliklerinde anlamlı fark bulunmuştur [ F (1, 173) = 8.14; P.05). Elde edilen bulgular spor yapan bayan ve erkeklerin, spor yapmayan bayan ve erkeklere göre cinsiyet rol özelliklerinde farklılıklar olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to find the differences between the sex role characteristics of men and women who do individual and team sports and those of non-athletic men and women. This study has been made by examining non-athletic women aged X= 19.20 ±1.19, athletic women aged X=20.34±2.08, non-athletic men aged X=20.37±1.61, and athletic men aged X=22.28±4.30. The number of subjects that have been examined is 474 men and women, among whom are 1 19 athletic women, 115 athletic men, 120 non-athletic women and 120 non-athletic men. In order to find the sex role characteristics, the Bern Sex Role Inventory (BSRI) has been used. Moreover, in order to determine the difference between the sex role characteristics, 2x2 analysis of variance (ANOVA), One-way ANOVA and Chi-Square tests have been applied. The findings have shown that there is a difference between sex role characteristics of men and women respectively who do individual and team sports [ F (1,230)=5.264, P.05). Distinct differences have been found in the masculine characteristics of men when the sex role characteristics of athletic and non-athletic men have been compared [ F (1,173) = 8.14; P.05). The findings show that there are differences in the sex role characteristics of athletic men and women when compared with non-athletic men and women.