Kalsitoninin oral çoklu emülsiyon formülasyonunun geliştirilmesi üzerinde çalışmalar
Studies on oral multiple emulsion formulation of calcitonin
- Tez No: 88699
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ÖNER, DOÇ. DR. SEMA ÇALIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Salmon kalsitonin, SA7S tip çoklu emülsiyon, aprotinin, oral yol, in vitro difüzyon, in vivo hayvan modeli, Salmon calcitonin, W/O/W multiple emulsion, aprotinin, oral route, in vitro diffusion, in vivo animal model
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Doğru S. T., Kalsitoninin oral çoklu emülsiyon formülasyonunun geliştirilmesi üzerinde çalışmalar, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Biyoteknoloji Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2000. Peptid- proteinlerin mide barsak kanalının üst kısmında karmaşık etkileşmelerine bağlı olarak bu çeşit ilaçların oral yoldan taşınmasının geliştirilmesi güç bir iştir. Kalsitonin ~3600 Dalton molekül ağırlığına sahip makromoleküler bir peptiddir. Terapötik peptidler çoklu emülsiyonun iç fazına eklendiği zaman, taşıyıcı sistem peptidleri mide barsak kanalında proteolitik parçalanmadan koruyabilir, öte yandan formülasyonun koruyucu etkisini artırmak için dış faza proteaz inhibitörleri eklenebilir. Bu çalışmanın amacı, salmon kalsitoninin (sCT) oral yoldan taşınması için Su/Yağ/Su (SAT/S) çoklu emülsiyon sistemi formüle etmek, in vitro ve in vivo değerlendirmektir. Bu çalışmada sCT, emülsiyonun iç fazına, aprotinin ise dış fazına ilave edilmiştir. İn vitro difüzyon çalışmaları üç farklı ortamda [fosfat tamponu (pH=6.4), yapay mide sıvısı (pH=1.2) ve yapay barsak sıvısı (pH=7.5)] yapılmıştır. Bu çalışmalar sCT'nin iç faza eklenmesi ile ilacın dış çevreden korunabildiğini, dış su fazında aprotinin bulunduğu zaman ilacın daha da fazla korunabildiğini göstermiştir. Formülasyonlann hipokalsemik etkileri in- vivo sıçan modeli kullanılarak değerlendirilmiş ve sonuçlar karşılaştınlmıştır. Formülasyonlar, grup I (baz S/Y/S emülsiyon), grup II (iç su fazında sCT içeren SAT/S emülsiyon), grup IH (iç su fazında sCT, dış su fazında aprotinin içeren S/Y/S emülsiyon) ve grup IV (i.m. çözelti (Miacalcic®) ve baz SAT/S emülsiyon) olmak üzere gruplandrnlmıştır. sCT'nin üç formülasyonu da baz emülsiyona göre daha iyi bir hipokalsemik profil vermiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Doğru S. T., Studies on oral multiple emulsion formulation of calcitonin, Hacettepe University, Health Sciences Institute MSc Thesis in Pharmaceutical Biotechnology, Ankara, 2000. Improving the oral delivery of peptide and protein type drugs has been challenging task because of the complex processing of peptides/proteins in the upper gastrointestinal tract. Calcitonin is a macromolecular peptide drug having a molecular weight of ~360O Daltons. When therapeutic peptides are located in the inner phases of a multiple emulsion, the delivery system might protect the peptides from proteolytic degradation within the GI tract. On the other hand, protease inhibitors are located in the outer phase for the contribution of the protecting effect to the formulation. The objective of this study, is to formulate a water/oil/water (W/O/W) multiple emulsion (ME) system for oral delivery of salmon calcitonin (sCT) and to evaluate in vitro and in vivo. In this study, sCT was incorporated into the inner phase of the ME while aprotinin was incorporated into the outer water phase of the emulsion. In vitro diffusion studies were performed in three different mediums [phosphate buffer (pH=6.4), simulated stomach solutions (pH=1.2) and simulated intestine solutions (pH=7.5)]. These studies have shown that incorporating sCT in the inner aqueous phase could protect the drug from the environment and the drug was further protected in presence of aprotinin in the outer aqueous phase. In vivo rat model was used to evaluate hypocalcemic effects of the formulations comparing with each other. These formulations were grouped as group I (W/O/W emulsion base), group II (W/O/W emulsion containing sCT in the inner phase), group HI. (W/O/W emulsion containing sCT in the inner phase and aprotinin in the outer phase) and group IV. (i.m. (Miacalcic®) and W/O/W emulsion base). Three of the sCT formulations have shown better hypocalcemic profile than emulsion base control.