Postpartum depression prevalence and related factors among Somali woman living in Mogadishu, Somalia
Somali, Mogadişu'da yaşayan Somalili kadınlarda doğum sonrası depresyon prevalansı ve ilgili faktörler
- Tez No: 887027
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM TANRIÖVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Doğum sonu depresyon (PPD), Prevalans, Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği (EPDS), Sosyodemografik faktörler, Kadın sünneti, Postpartum depression (PPD), Prevalence, Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS), Sociodemographic factors, Female circumcision
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ALI, S (2024). SOMALI, MOGADIŞU'DA YAŞAYAN SOMALILI KADINLARDA DOĞUM SONRASI DEPRESYON PREVALANSI PREVALANSI VE İLGİLİ FAKTÖRLER, YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI, YÜKSEK LİSANS TEZİ, İSTANBUL. Bu çalışma, Somali'nin Mogadişu kentindeki Somalili kadınlar arasında doğum sonrası depresyonun (PPD) yaygınlığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma yapılmadan önce Somali Sağlık Bakanlığı etik kurulundan onay ve Benadir ve Medine Hastane Müdürlüklerinden izin alınmıştır. Bu çalışma doğası gereği kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemidir. Araştırmanın örneklemini başlangıçta 15-49 yaş aralığındaki 250 kadın oluşturmaktaydı ve katılımcıların çoğunluğu 15-24 (%55,2) yaş grubunda olup, bunu 25-34 (%39,6) ve 35-24 yaş grubu takip etmektedir. Bir yıl içinde doğum yapan ve 2022-2023 yılında Somali Mogadişu'da Benadir'e giden ve çalışmaya katılmayı kabul eden 49 (%5,2) kişi. Veriler Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği'nin (EPDS) ilgili sorularını içeren iki anket kullanılarak toplandı. İlk anket 10 sorudan oluşmaktadır. Depresif belirtiler yaşayan kadınları belirlemeyi ve doğum sonrası depresyon yaygınlığını görmeyi amaçlayan bir tarama aracı olup, sosyodemografik, sosyo-kültürel, psikolojik ve üremeyle ilgili özellikleri içeren, ilişkili faktörleri görmeye yönelik 35 sorudan oluşan yapılandırılmış bir ankettir. doğum sonrası depresyon ile iç ve dış mekanlarda. Araştırmanın verileri SPSS 26.0 paket programı kullanılarak değerlendirildi. Tanımlayıcı testlerin yanı sıra ilişkilendirme testleri de kullanıldı. Araştırmanın bulgularına göre katılımcıların %14,4'ü Edinburg Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği'nden (EPDS) 12'nin üzerinde puan alarak PPD yaygınlığını göstermektedir. PPD ile önemli ölçüde ilişkili sosyodemografik faktörler arasında istihdam durumu), medeni durum, sosyal destek eksikliği ve fiziksel veya sözlü taciz geçmişi yer alıyordu. Ayrıca kadın sünnetinin şekli, hamilelikte sağlık personelinin bakımsızlığı, düşük öyküsü, bebeğin yoğun bakımda olması, gebelik haftası ve doğum ağırlığı gibi üreme sağlığı ile ilgili faktörler de PPD riskinin artmasıyla anlamlı ilişkiler göstermiştir. . Yakın zamanda birinci derece akraba kaybı, önceki depresif belirtiler gibi psikolojik faktörler. Bu faktörlerin PPD riskine önemli ölçüde katkıda bulunduğu bulunmuştur. . Genel olarak çalışma, Mogadişu'daki Somalili kadınlar arasında PPD'ye katkıda bulunan faktörlerin çeşitli doğasını vurgulamaktadır. Sosyodemografik engellerden üreme sağlığı sorunlarına ve psikolojik zayıflıklara kadar uzanan bu faktörlerin ele alınması, bu popülasyonda PPD prevalansını azaltmayı amaçlayan etkili müdahaleler için kritik öneme sahiptir. Bulgular, PPD'nin yükünü azaltmak ve anne sağlığını iyileştirmek için Somali topluluklarında kişiselleştirilmiş destek sistemlerinin, artan sağlık hizmetlerine erişimin ve kültürel açıdan uygun ruh sağlığı hizmetlerinin öneminin altını çiziyor.
Özet (Çeviri)
ALI, S (2024). PREVALENCE OF POSTPARTUM DEPRESSION PREVALENCE AND RELATED FACTORS AMONG SOMALI WOMAN LIVING IN MOGADISHU, SOMALIA. YEDITEPE UNIVERSITY, INSTITUTE OF HEALTH SCIENCE, DEPRTMENT OF PUBLIC HEALTH, MASTER OF SCIENCE THESIS, ISTANBUL. This study was conducted to determine the prevalence postpartum depression (PPD) among and its Somali women in Mogadishu, Somalia. The approval of the ethical committee of Somalia's Ministry of Health and permission of the Benadir and Madina Hospitals Directorates were obtained before the research was conducted. This study was Convenience sampling method in nature. The sample of the study initially consisted of 250 women between the age of 15-49 years of age and Most of the participants fall in the 15-24 age group (55.2%), followed by 25-34 (39.6%) and 35-49 (5.2%) who gave birth within a year and attended Benadir in Mogadishu, Somalia in the 2022-2023 year and gave the consent to be part of the study. Data were collected by using two questionnaire that consists of relevant questions of Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS). The first questionnaire consists of 10 questions. It is a screening tool that aims to identify women who experiencing depressive symptoms and to see the prevalence of postpartum depression and a structured questionnaire which includes the sociodemographic characteristics, socio-cultural, psychological and reproductive which consist of 35 questions to see the related factors associated with postpartum depression indoor and outdoor places. The study's data were assessed using the SPSS 26.0 package Programme. There were descriptive tests utilized, as well as tests of association. According to the study's findings, 14.4% of participants scored above 12 on the Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS), indicating PPD prevalence. Sociodemographic factors significantly associated with PPD included employment status), marital status, lack of social support, and history of physical or verbal abuse. Furthermore, factors related to reproductive health such as type of female circumcision, lack of care from health personnel during pregnancy, history of miscarriage, baby being in the intensive care unit, weeks of gestation, and birth weight also showed significant associations with increased PPD risk. Psychological factors like recent loss of a first-degree relative, previous depressive symptoms. These factors were found to contribute significantly to PPD risk. . Overall, the study emphasizes the varied nature of factors that contribute to PPD among Somali women in Mogadishu. Addressing these factors—which range from sociodemographic obstacles to reproductive health issues and psychological vulnerabilities—is critical for effective interventions aiming at lowering the prevalence of PPD in this population. The findings underline the importance of personalized support systems, increased healthcare access, and culturally appropriate mental health services in Somali communities to reduce the burden of PPD and improve maternal well-being.