Anjiotensin II reseptör blokeri valsartanın farklı alım saatlerindeki antihipertansif etkisinin hafif-orta hipertansiyonu olan hastalarda ambulatuvar kan monitorizasyonu ile karşılaştırılması
Antihypertensive efficacy of valsartan in two different dosing time in patients with mild to moderate hypertension investigated with ambulatory blood pressure monitorization
- Tez No: 88734
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZHAN GÖLDELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Valsartan, Ambulatuvar Kan Basıncı Monitorizasyonu, Kronoterapi. t c. YÜKSEKÖĞRETİM jlUBUU OOKUMANTftSYOM »EBKEfl, Hypertension, Valsartan, Ambulatory Blood Pressure Monitorization, Chronotherapy. 53
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
G.) ÖZET: Anjiotensin II Reseptör Blokeri Valsartanın Farklı Alım Saatlerindeki Antihipertansif Etkisinin Hafif-Orta Hipertansiyonu Olan Hastalarda Ambulatuvar Kan Basıncı Monitorizasyonu İle Karşılaştırılması Amaç: Renin anjiotensin aldosteron sisteminin sirkadyen bir ritminin olduğu yapılan pek çok çalışma ile ortaya konulmakla birlikte, bu sistemi bloke eden ajanların (anjiotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri, anjiotensin II reseptör blokerleri) sirkadyen ritme olan etkileri tam olarak ortaya konulabilmiş değildir. Buna ek olarak, renin anjiotensin aldosteron sistemini bloke etki eden ilaçların alım zamanlarındaki farklılıkların kan basıncının sirkadyen ritmine olan etkileri konusunda da yapılmış çalışmalar sınırlı sayıdadır. Bizim bu çalışmadaki amacımız, renin anjiotensin aldosteron sistemi üzerine, bu sistemin son basamağında etkili olan valsartanın alım saatlerindeki farklılıkların sirkadyen kan basıncını olan etkisini, hafif-orta hipertansiyonu olan hastalarda ambulatuvar kan basıncı monitorizasyonu ile incelemektir Hastalar: Diabetik olmayan 42 esansiyel hipertansiyonlu hasta (E: 13, K:29) valsartanı saat 10:00 yada saat 22:00'de alacak şekilde randomize olarak çalışmaya dahil edildi. Metot: Hastalara ilaç başlanmadan önce ve ilaç başlandıktan en az 6 hafta sonra ambulatuvar kan basıncı monitorizasyonu yapıldı. Hastaların 24 saatlik, gün içi, gece sistolik ve diastolik kan basınçları ve bu basınçların değişkenlikleri tedavi öncesi ve sonrası elde edildi. Sonuçlar: Her iki tedavi grubunun, tedavi öncesi ve tedavi sonrası kan basınçları ve bunların karşılaştırılması tablo 1 Me gösterilmiştir. Tablo 1: ilacı saat 10:00 ve 22:00'de alan hastaların tedavisi öncesi ve sonrası kan basınçları. (AD: anlamlı değil) Her iki grubun tedavi öncesi ve tedavi sonrası kan basıncı değişkenlikleri ve bunların karşılaştırılması tablo 2'de gösterilmiştir. Tablo 2: İlacı saat 10:00 ve 22:00'de alan hastaların tedavisi öncesi ve sonrası kan basıncı değişkenlikleri. (AD: Anlamlı değil) Anjiotensin II reseptör blokeri valsartanın saat 10:00'da alımı gün içi ve gece etkin kan basıncı kontrolü sağlamakta, 24 saatlik sistolik ve diastolik kan basıncı değişkenliğini ve gün içi sistolik kan basıncı değişkenliğini azaltmaktadır. Bu ilacın saat 22:00'de alımı gece kan basıncını etkilemeksizin, sadece gün içi kan basıncını düşürmekte, sadece 24 saatlik sistolik ve diastolik kan basıncı değişkenliğini azaltmaktadır. Öneriler: Valsartanın, 24 saat süreyle etkili ve yumuşak kan basıncı düşmesi sağlaması için ilacın saat 10:00'da alınması uygun gibi gözükmektedir. Gece hipotansiyondan şüphelenilen, noktürnal serebral iskemiye yatkın ve iskemik oftalmik nöropatisi olan yaşlı hastalarda valsartan saat 22:00'de de kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
H.) SUMMARY: Antihypertensive Efficacy of Valsartan in Two Different Dosing Time in Patients with Mild to Moderate Hypertension Investigated with Ambulatory Blood Pressure Monitorization Objective: Although the circadian rhythm of the renin anjiotensin aldosteron system is investigated intensively, the effect of the timed administration of drugs that block renin angiotensin aldosteron system is not known. Beside this, the effect of dosing time of the drugs that blocks renin anjiotensin aldosteron on circadian blood pressure is not investigated intesively. The aim of this study is to investigate the antihypertensive efficacy of valsartan in two different dosing time in patients with mild to moderate hypertension with ambulatory blood pressure monitorization. Patients/Participants: Forty-two non-diabetic patients with hypertension were randomized to receive treatment with 80 mg valsartan once daily eighter at 10:00 AM or 10:00 PM for six weeks after taking baseline ambulatory blood pressure measurements. Methods: Using ambulatory blood pressure monitoring, the 24-hour, day and night time, systolic and diastolic blood pressures and variabilities (SD) of these blood pressure were obtained before and after the study drug administration. Results: Blood pressures of patients in each treatment group, before and after the valsartan treatment are summarized in table 1. (*NS: Non-significant). Blood pressure variabilities of patients in each treatment group, measured before and after the valsartan treatment are summarized in table 2. Table 2: Blood pressure variabilities of patients taking study medication at 10:00 AM and 10:00 PM (*NS: Non-significant) Conclution: These data suggests that for smooth and optimal day and night time blood pressure control valsartan should be taken at morning hours. In older patients who are prone to night time hypotension and cerebral hypoperfusion and patients in whom night time hypotension is suspected, valsartan may be prescripted to be taken at night time hours.