İbnü'n-Nefis'in Risâlet'ül-A'za' isimli eserinin çeviri ve incelemesi
The translation and commentary of Ibn al-Nafis work titled Risalat al-A'za'
- Tez No: 887441
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FASİH DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Risâlet'ül-A'za, İbnü'n-Nefis, Memlükler, Tıp, Bilim, Orta Çağ, Risalat al-A'za, Ibn al- Nafis, Mamluks, Medicine, Science, Middle Era
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
İnsanlık tarihi ile birlikte ortaya çıktığına inanılan bazı tedavi yöntemlerinin olduğu düşünülmektedir. Dönemden döneme ve bölgeden bölgeye nasıl ki toplumların çeşitli özellikleri değişebilmekte ise insanların tedavide kullandığı birçok uygulamada da farklılıklar görülmesi olağan bir durum olarak karşılanmaktadır. Bu araştırmamızda Müslüman bir hekim olan İbnü'n-Nefis'in örnekliği üzerinden Orta Çağ'da, İslam dünyasında kullanılan tedavi yöntemlerinin, tıbbi gelişmelerin tarihi seyri incelenmeye çalışılacaktır. Tezimiz İbnü'n-Nefis'in hayatının, hocalarının, öğrencilerinin, eserlerinin ve yaşadığı toplumun sosyo kültürel, ekonomik ve siyasi yönlerinin alındığı bölüm ile başlamaktadır. Müellifimizin konuyla ilgili kaleme aldığı“Risâlet'ül-A'za'”eserinin Arapça'dan Türkçeye ilk kez tercümesini gerçekleştirdiğimiz çeviri metni ve eserdeki bilgilerin günümüz yaklaşımları ile yer yer karşılaştırma yapmaya çalıştığımız kısım ise tezimizin ikinci bölümünü oluşturmaktadır. Son bölüm olarakda eserin anlaşılabilirliğini arttırmak adına İbnü'n-Nefis'in eserde başvurduğu kavramları açıklamak üzere kaleme aldığımız kısımdan müteşekkildir.
Özet (Çeviri)
It is considered that there are some treatment methods emerging with humanity. The various features of society can change from period to period. Also, it is possible that many methods which are used in treatment may vary. In this study, it is tried to examine treatment methods, the historical process of medicine developments which are used in the Islamic world and Middle era through the example of Ibn al-Nafis, a physician. Our dissertation starts with a chapter which includes the life of Ibn al- Nafis, his teachers, students, works and socio-cultural, economic and political aspects of the society in which he lives. The second chapter of our dissertation starts with the tranlation of the Risalat al-A'za' which our author has written about the subject. We have tranlated it from Arabic to Turkish first time and have tried tp compare information in the work with today's approaches. As the last chapter, it consists of the part that we have written to explain the concepts that Ibn al- Nafis refers to in the work in order to increase the comprehensibility of the work.