Sosyal bilgiler dersinde sosyobilimsel konuların dijital öykülerle öğretimi hakkında öğrenci görüşleri
Student opinions about teaching socioscientific issues with digital stories in social studies course
- Tez No: 887468
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET UTKU ÖZENSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, sosyal bilgiler öğretimi, sosyobilimsel konular, dijital öyküler, Social studies, social studies teaching, socioscientific issues, digital stories
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu araştırmada sosyal bilgiler dersinde sosyobilimsel konuların dijital öykülerle öğretimi hakkında öğrenci görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı'nda Elâzığ'daki bir devlet okulunda eğitim gören 5. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. 7 kız ve 15 erkek öğrenciden oluşan çalışma grubundaki öğrenciler kolay ulaşılabilir örneklem yöntemi ile seçilmiştir. Araştırmada öğrenciler için sosyobilimsel konularda dijital öyküler oluşturulmuş ve öğrencilerle paylaşılmıştır. Araştırmada veri toplamak ve öğrencilerin görüşlerini almak için odak grup görüşmesi yapılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmada öğrencilerin büyük çoğunluğunun dijital öykülerin kullanımına olumlu yaklaştıkları saptanmıştır. Öğrencilerin büyük bir kısmının dijital öykülerin ders katılımını artırdığı, herhangi bir zorluk yaşamadıkları belirlenmiştir. Öğrencilerin dijital öykülerin tüm dersler ve tüm sosyal bilgiler konularında kullanılabileceğini söyledikleri tespit edilmiştir. Öğrencilerin dijital öykülerin sadece okulda değil farklı yerlerde ve alanlarda da kullanılabileceğini ifade ettikleri belirlenmiştir. Sonuç: Öğrencilerin dijital öykülerin konuların daha iyi anlaşılmasına katkı sağladığı, ders katılımını artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerde ilgi ve dikkat çekici bulunduğu, tüm dersler ve konularda kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Dijital öyküleri öğrencilerin kendilerinin oluşturmasının daha etkili olabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research aimed to obtain student opinions about teaching socioscientific issues with digital stories in the social studies course. Method: The research was carried out using phenomenology, one of the qualitative research methods. The study group consists of 5th grade students attending a state school in Elazığ during the 2023-2024 academic year. The students in the study group, consisting of 7 female and 15 male students, were selected by the easily accessible sampling method. In the research, digital stories on socioscientific issues were created for students and shared with them. In the study, a focus group interview was held to collect data and get the opinions of the students. The data obtained was analyzed with content analysis. Findings: In the study, it was determined that the majority of students were positive about the use of digital stories. It was determined that the majority of students increased their participation in class with digital stories and did not experience any difficulties. It has been determined that students say that digital stories can be used in all lessons and all social studies subjects. It was determined that students stated that digital stories could be used not only at school but also in different places and fields. Result: It was concluded that students' digital stories contributed to a better understanding of the subjects and increased course participation. It has been concluded that students find it interesting and eye-catching and that it can be used in all courses and subjects. It has been concluded that it may be more effective if students create digital stories themselves.