Yeşil sentez metoduyla avokado (Persea americana) kabuğundan magnezyum oksit nanopartiküllerinin sentezi, karakterizasyonu ve boyar madde giderimi
Synthesis of magnesium oxide nanoparticles in avocado (Persea americana) peel using the green synthesis method, characterization and dyeing material removal
  1. Tez No: 887859
  2. Yazar: BEYZA NUR BADILLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELDA ALTIKATOĞLU YAPAÖZ, DOÇ. DR. BUKET BULUT KOCABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil sentez, magnezyum oksit nanopartikülleri, avokado, persea americana, Green synthesis, magnesium oxide nanoparticles, avocado, persea americana
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Nanoteknoloji, son yıllarda gelişmekte olan, araştırmacıların ilgisinin büyük olduğu, nanopartikül üretiminde biyolojik ajanlar kullanılarak çeşitli yöntemler kullanılan bir alandır. Nanopartiküller çeşitli kimyasal, fiziksel ve biyolojik yöntemlerle kolay ve hızlı bir şekilde hazırlanabilir fakat biyolojik yaklaşıma dahil olan yeşil sentez yöntemi; hızlı, kolay, çevre dostu, ekonomik, güvenilir, toksik olmayan, tehlikeli kimyasallar kullanımı gerektirmeyen ayrıca tıp, kimya, biyoteknoloji gibi birçok alanda kullanılabilmesi sebebiyle en yaygın ve en umut vaad eden sentez yöntemidir. Çalışma kapsamında temiz içerikli yeşil sentez yöntemiyle metal nanopartiküllerin üretimi ve karakterizasyon çalışmalarını gerçekleştirmek amaçlanmıştır. İndirgeyici biyolojik araç olarak kullanılan iki farklı avokado kabuğundan (has avokado ve füerte avokado) bitki ekstraktı elde edilmiş ve yeşil sentez metoduyla magnezyum oksit nanopartikülleri sentezlenmiştir. Bu nanopartiküller UV-Vis (Ultraviyole ve görünür bölge spektroskopisi), FT-IR (Fourier dönüşümlü infrared spektroskopisi) ve SEM (Taramalı elektron mikroskobu) ile karakterize edilmiştir. Elde edilen magnezyum oksit nanopartiküllerinin antibakteriyel ve antifungal aktivitesi belirlenip, farklı dalga boylarına sahip boyar maddeler üzerinden adsorpsiyon çalışması yapılarak boyar madde giderme özelliği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nanotechnology is a field that has been developing in recent years, attracts great interest from researchers, and uses various methods using biological agents to produce nanoparticles. Nanoparticles can be prepared easily and quickly by various chemical, physical and biological methods, but the green synthesis method included in the biological approach; It is the most common and most promising synthesis method because it is fast, easy, environmentally friendly, economical, reliable, non-toxic, does not require the use of dangerous chemicals and can be used in many fields such as medicine, chemistry and biotechnology. The main purpose of this thesis, it was aimed to carry out the production and characterization studies of metal nanoparticles with the clean content green synthesis method. Plant extracts were obtained from two different avocado peels (hass avocado and fuerte avocado), which were used as reductive biological tools, and magnesium oxide nanoparticles were synthesized by the green synthesis method. These nanoparticles were characterized by UV-Vis (Ultraviolet and visible region spectroscopy), FT-IR (Fourier transform infrared spectroscopy) and SEM (Scanning electron microscopy). The antibacterial and antifungal activity of the obtained magnesium oxide nanoparticles was determined and the dye removal feature was examined by performing an adsorption study on dyes with different wavelengths.