Antalya'da Ortaçağ mimarisinde kullanılan bezemelerin günümüzdeki izleri üzerine bir inceleme
A study on the today's traces of the decorations used in medieval architecture in Antalya
- Tez No: 887928
- Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL KAYNAKCI ELİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Tarih, Architecture, History
- Anahtar Kelimeler: Antalya, Ortaçağ Mimarisi, Anadolu Selçuklu Devleti, Mimaride Süsleme, Antalya, Medieval Architecture, Anatolian Seljuk State, Ornamentation in Architecture
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Akdeniz Ortaçağ Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Antik dönemden günümüze kadar mimaride süsleme her zaman önemli bir yer tutmuştur. Bu durum farklı kültür ve dönemlerde de kendini göstermiştir. Özellikle Selçuklu dönemi yapılarında, süslemenin mimarideki önemi açıkça görülmektedir. Bu dönemde kullanılan süsleme teknikleri hem estetik hem de sembolik anlamlar taşıyan çeşitli formlarla ve figürlerle ifade edilmiştir. Malzeme ve teknoloji zamanla değişmiş olsa da, süsleme mimarideki yerini ve önemini korumuştur. Bu çalışma, 11. ve 14. yüzyıllar arasında Antalya mimarisinin günümüz Antalya mimarisine etkilerini araştırmaktadır. Antalya'daki Selçuklu dönemine ait mimari eserlerin incelenmesi ve günümüz mimarisindeki yansımalarının belgelenmesi üzerine odaklanılmıştır. Yapılar üzerindeki süslemelerin detaylı bir analizi yapılarak geometrik, figürlü, bitkisel ve yazılı desenlerin kullanımı incelenmiştir. Çalışma, Antalya'nın tarihsel gelişiminden başlayarak Ortaçağ mimarisindeki süslemenin evrimini ve günümüzdeki etkilerini sistematik bir şekilde ele almaktadır. Levhalarda karşılaştırmalı gözlemler, Selçuklu mimarisinin günümüz yapıları üzerindeki izlerini ve süsleme unsurlarının değişimini ortaya koymaktadır. Mimari formların yanı sıra süsleme unsurları da detaylı olarak incelenmiş, geometrik desenlerin önemli bir yer tuttuğu, figürlerin ve bitkisel süslemelerin de kullanıldığı vurgulanmıştır. Araştırma, günümüz mimarisinde Selçuklu mirasının izlerini ve süsleme unsurlarının evrimini akademik bir çerçevede ele almaktadır. Bu kapsamda, Selçuklu döneminin mimari mirası ile modern Antalya'nın mimari yapıları arasındaki bağlantılar detaylı bir şekilde ortaya konulmuştur. Bu çalışmanın bulguları hem mimarlık tarihi hem de güncel mimari uygulamalar açısından önemli bir katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, decoration has always played a significant role in architecture, which is evident across different cultures and periods. This is particularly true in Seljuk architecture, where the importance of decoration is clearly seen. The decorative techniques used during this period were expressed in various forms and figures that carried both aesthetic and symbolic meanings. Although materials and technology have changed over time, the importance of decoration in architecture has remained. This study investigates the influence of Antalya's architecture from the 11th to the 14th centuries on contemporary architecture in Antalya. It focuses on examining Seljuk period architectural works in Antalya and documenting their reflections in today's architecture. A detailed analysis of the decorations on buildings is conducted, examining the use of geometric, figural, vegetal, and scriptural patterns. The study systematically addresses the historical development of Antalya, the evolution of ornamentation in medieval architecture, and its current impacts. Comparative observations on the plates reveal the traces of Seljuk architecture on modern buildings and the transformation of decorative elements. In addition to architectural forms, decorative elements are also examined in detail, emphasizing the significant role of geometric patterns as well as the use of figures and vegetal decorations. The research academically addresses the traces of Seljuk heritage and the evolution of decorative elements in contemporary architecture. In this context, the connections between the architectural heritage of the Seljuk period and the modern architectural structures of Antalya are thoroughly presented. The findings of this study provide significant contributions to both architectural history and current architectural practices.