Cengiz Dağcı'nın 'Dönüş' adlı eserinin cümle türleri açısından incelenmesi
Examination of Cengiz Dağcı's work called 'Dönüş' in terms of sentence types
- Tez No: 887939
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA GADDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sentaks, Cengiz Dağcı, Dönüş, Cümle Türleri, Syntax, Cengiz Dağcı, Turn, Sentence Types
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Yeni Türk Dili alanın önemli bir bölümünü söz dizimi konusu oluşturmaktadır. Söz dizimi incelemenin bir alt bölümü olan cümle türleri, cümlelerin yapı, anlamı, yüklemin türü ve yeri bakımından cümlenin nerede ve nasıl kullanıldığını tespit etmeye yarayan önemli bir konudur. Bu bağlamda Kırım Edebiyatı denildiğinde akla gelen ilk yazarımız Cengiz Dağcı olmasına rağmen kitapları üzerinde çok az çalışma olduğu tespit edilmiştir. Tüm bu belirtkeler ışığında, Türk Dili ve Edebiyatı alanında Cengiz Dağcı ve onun eserlerinde kullandığı cümlelerin türleri açısından incelenmesi konusunda bir çalışma yapılmamış olması bu tezin hem amacını hem de ortaya çıkış kaynağını ortaya koymaktadır. Cengiz Dağcı'nın“Dönüş”adlı eseri çalışmanın temel kaynağını oluşturmaktadır. İncelememiz 5 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmanın amacı, önemi, metodu ve temel yönteminden söz edilir. İkinci bölümde Cengiz Dağcı hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde cümle türlerinin sınıflandırılmaları üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde yazarın“Dönüş”adlı eserindeki cümleler türleri bakımından irdelenip tespiti yapılmıştır. Tekrar eden cümleler bir kere yazılarak sayfa sayıları verilmiştir. Beşinci bölümde ise incelenen bu cümlelerin genel yapısı hakkında saptanan bilgiler verilerek inceleme tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Syntax constitutes an important part of the New Turkish Language field. Sentence types, which is a subsection of syntax analysis, is an important issue that helps determine where and how the sentence is used in terms of the structure, meaning, type and location of the predicate. In this context, although the first author that comes to mind when Crimean Literature is mentioned is Cengiz Dağcı, it has been determined that there are very few studies on his books. In the light of all these indicators, the fact that no study has been conducted in the field of Turkish Language and Literature on Cengiz Dağcı and the types of sentences he used in his works reveals both the purpose and the source of this thesis. Cengiz Dağcı's work called“Dönüş”constitutes the main source of the study. Our review consists of 4 parts. In the first part, information about Cengiz Dağcı is given. In the second section, sentence types are explained. In the third chapter, the sentences in the author's work called“Dönüş”were examined and determined in terms of their types. Repetitive sentences are written once and page numbers are given. In the fourth chapter, the analysis is completed by giving information about the general structure of these sentences.