Periferik lenfadenopati nedeniyle çocuk hematoloji-onkoloji polikliniğine başvuran hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients admitted to pediatric hematology-oncology outpatient clinic due to peripheral lymphadenopathy
- Tez No: 888046
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE YEŞİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Lenfadenopati, Malignite, Lenf Nodu, Lymphadenopathy, Malignancy, Lymph Node
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET GİRİŞ VE AMAÇ: Lenf nodu büyümesi çocukluk çağında sık görülen bir bulgudur. Genellikle benign olmakla birlikte malignite gibi ciddi hastalıkların da ilk bulgusu olabilir. Çalışmamızda periferik lenfadenopati (LAP) ile başvuran hastaların demografik, klinik, laboratuvar ve görüntüleme bulgularının dağılımı incelenerek; benign ve malign LAP ayrımında ayırt edici özellik olarak kullanılabilecek parametrelerin belirlenmesi amaçlandı. Böylece Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları hekimlerine lenfadenopatili hastaların takip standardizasyonu açısından yol gösterilmesi ve literatüre katkı sağlanması amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEM: Ankara Etlik Şehir Hastanesi Çocuk Hematoloji-Onkoloji polikliniğine 01.01.2023-01.07.2023 tarihleri arasında periferik lenfadenopati ile başvuran 512 hastanın verileri geriye dönük olarak incelendi. Fizik muayenesinde 1 cm'den küçük lenfadenopatisi olan hastalar, immün yetmezlik tanısı olan hastalar, Çocuk Hematoloji-Onkoloji polikliniğine yalnızca bir kez başvurusu olan hastalar, 18 yaşından büyük olan hastalar ve lenfadenopati dışı kitlesi olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Çalışmaya dahil edilen hastaların demografik, klinik, laboratuvar ve görüntüleme bulguları kaydedildi. BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen 418 hastadan 248'i (%59,3) erkek, 170'i (%40,7) kız idi. Hastaların 11'ine (%2,6) eşlik eden sistemik semptomlar, patolojik lokalizasyonda LAP ve boyutu 2cm'den büyük olup takibinde hızla büyümeye devam eden sert ve/veya fikse LAP sebebiyle biyopsi yapıldı. Hastaların 411'i (%98,3) benign; 7'si (%1,7) ise malign hastalık tanısı aldı. Malign vakalarda yaş ortancası benign vakalara kıyasla daha yüksek saptandı. Hastalarımızda en sık servikal (%74,2) lenf nodu tutulumu görülürken; malign grupta en sık supraklavikular (%57,1) lenf nodu tutulumu görüldü. Benign lenf nodlarının çoğu hareketli ve yumuşak; malign lenf nodlarının çoğu hareketli ve sert olarak görüldü. Posteroanterior akciğer grafisi çekilen 271 hastadan 6'sında (%2,2) mediasten genişliği saptandı. Mediasten genişliği olan hastaların 4'ü (%66,6) malignite tanısı aldı. SONUÇ: Çalışmamızda lenfadenopatilerin çoğu benign kaynaklı bulundu. Lenfadenopatiler genellikle benign olsa bile lenfadenopatili hastada malignite ihtimali olabileceği akılda tutulmalıdır. Ayrıntılı öykü ve fizik muayene ayırıcı tanıda büyük önem taşımaktadır. Ayırıcı tanıda düşünülebilecek olasılıkların bilinmesi; lenfadenopatinin etkili bir şekilde değerlendirilmesini ve tanımlanmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTRODUCTION AND OBJECTIVE: Lymph node enlargement is a common finding in childhood. While it is generally benign, it can also be the first sign of serious diseases such as malignancies. Our study aimed to analyze the distribution of demographic, clinical, laboratory, and imaging findings of patients presenting with peripheral lymphadenopathy (LAP), and to identify parameters that can be used as distinguishing features between benign and malignant LAP. Thus, the goal was to provide guidance for Pediatric Health and Diseases physicians in terms of standardization of follow-up for patients with lymphadenopathy and to contribute to the literature. MATERIALS AND METHODS: Data from 512 patients who presented with peripheral lymphadenopathy to the Ankara Etlik City Hospital Pediatric Hematology-Oncology outpatient clinic between 01.01.2023 and 01.07.2023 were retrospectively analyzed. Patients with lymphadenopathy smaller than 1 cm during physical examination, those diagnosed with immunodeficiency, patients who only presented once to the Pediatric Hematology-Oncology outpatient clinic, patients older than 18 years, and patients with masses other than lymphadenopathy were not included in the study. Demographic, clinical, laboratory, and imaging findings of the included patients were recorded. RESULTS: Of the 418 patients included in the study, 248 (59.3%) were male, and 170 (40.7%) were female. Biopsies were performed on 11 patients (2.6%) due to systemic symptoms accompanying pathological localization of LAP and its size being larger than 2 cm, which continued to rapidly increase in size, and being hard and/or fixed LAP. A diagnosis of benign disease was made in 411 patients (98.3%), while 7 patients (1.7%) were diagnosed with malignant diseases. The median age of patients in the malignant group was found to be higher compared to those with benign conditions. Cervical lymph nodes were the most commonly involved site (74.2%) in our patients, while the supraclavicular lymph nodes were most frequently involved (57.1%) in the malignant group. Most of the benign lymph nodes were mobile and soft, while most of the malignant lymph nodes were observed to be mobile and hard. Among the 271 patients who had a posteroanterior chest radiograph, mediastinal widening was detected in 6 (2.2%), and 4 of these patients (66.6%) were diagnosed with malignancy. CONCLUSION: Our study found that the majority of lymphadenopathies were of benign origin. Although lymphadenopathies are usually benign, the possibility of malignancy in a patient with lymphadenopathy should be kept in mind. A detailed history and physical examination are of great importance in differential diagnosis. Knowing the possibilities that can be considered in the differential diagnosis will enable the effective evaluation and identification of lymphadenopathy.