Construction of a system of meaning in-between modernity and (mass) housing: TOKİ
Modernlik ve (toplu) konut arasında bir anlam sistemi inşası: TOKİ
- Tez No: 888290
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER ELA ARAL, PROF. DR. GÜVEN ARİF SARGIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Modernizm, Modernite, Toplu Konut, TOKİ, Modernism, Modernity, Mass Housing, TOKİ
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu çalışma, TOKİ'nin farklı modernlik fazları üzerinden nasıl bir modernlik tahlili yapılabileceği, bu tahlil içinde (toplu) konut ve modernizm arasındaki ilişkide nelerin ortaya çıktığına dair bir sorgulama yapmayı amaç edinir. Bu araştırma alanının temellendiği iki ana problem vardır. Birincisi modernizm, mimarlık ve ikisinin arasında ortaya çıkan krizdir. İkincisi de bu krizin sonuçlarından biri olan, (toplu) konut' un anlam ve boyutunun metalaşma, finansallaşma çerçevesi içerisine hapsolması ve (toplu) konut üretiminin de emlak ofisi pratiklerine indirgenmesidir. Bu teorik çerçeve içerisinde, bu araştırma modernlik fikrini yeniden ziyaret ederek, farklı modernlik fazları ile (toplu) konut arasındaki ilişkiyi kesintili ve tek bir çatıya sahip olan modernite deneyimi üzerinden okur. Bu sayede, Türkiye bağlamında TOKİ'nin modernlik deneyimine ait anları yakalamayı hedefler. Bu süreçlerin sonunda, bir yandan modernlik ve (toplu) konut arasındaki düşünce sistemini yeniden yazmaya teşebbüs eder. Bu hedefler doğrultusunda, ana tartışma TOKİ üzerinden şu araştırma alanları üzerinden yürütülür: Türkiye'nin modernlik deneyimi içerisinde TOKİ'nin anlamı TOKİ'nin seçili kavramlar – kalkınma, imar, kentleşme, demokratikleşme ve sosyal devlet olgusu – üzerinden inşa ettiği modernlik vizyonu Bu modernlik vizyonlarının (toplu) konut ile kurduğu ilişki Bu amaçla, çalışma geçici yapılar üzerinden modernizm ve (toplu) konut arasında bir anlam sistemi kurar. Bu yapılar, TOKİ'nin modernlik vizyonlarını ve bu vizyonlar çerçevesinde (toplu) konut kavramının anlam ve boyutlarının yolculuğunu keşfetmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, bu yapılar, metalaşma ve finansallaşmanın bu sürece nasıl katkıda bulunduğunu da araştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines how to analyze modernity through TOKİ's different phases of modernity. Then, it observes what emerges in the relationship between modernism and (mass) housing. This research interest grounds itself through two primary problems. The first is the crisis in modernism and the crisis in-between modernism and architecture. The second, one of the main results of the first problem, is the confinement of the meaning and dimension of (mass) housing to the definitions related to commodification and financialization and the reduction of (mass) housing production to the practices of real estate agencies. Within this theoretical framework, this research re-visits the idea of modernity and re-reads the relationship between different phases of modernity and (mass) housing under an intermittent and overarching experience of modernity. Thus, it intends to grab instants of TOKİ's experience of modernity in the context of Turkey. At the end of the process, it attempts to rewrite systems of thought in-between modernity and (mass) housing. In line with these targets, the main discussion is carried out on TOKİ, and it focuses on the following research areas: The meaning of TOKİ in Turkey's experience of modernity TOKİ's vision of modernity built on selected notions – development, urban planning, urbanization, democratization, and the social state The relationship established by these modernity visions with (mass) housing To that end, it targets the construction of a system of meaning in-between modernity and (mass) housing through provisional constructions. These constructions intend to explore TOKİ's visions of modernity, and the journey of the meaning and dimensions of the concept of (mass) housing within these visions. They also investigate how commodification and financialization contribute to this process.