Akut bronşiyolit hastalarında serum miyeloperoksidaz, laktat dehidrogenaz ve nitrik oksit düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum myeloperoxidase, nitric oxide and lactate dehydrogenase levels in acute bronchiolitis patients
- Tez No: 888296
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET GÜZELÇİÇEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut Bronşiyolit, Laktatdehidrogenaz (LDH), Nitrik Oksit (NO), Miyeloperoksidaz (MPO), Acute Bronchiolitis, Lactatedehydrogenase (LDH), Nitric Oxide (NO), Myeloperoxidase (MPO)
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışma güncel literatür eşliğinde akut bronşiyolit hastalarında serum myeloperoksidaz, LDH ve NO düzeylerinin bronşiyolit üzerindeki etkisini değerlendirmek ve aynı zamanda bu parametrelerin kullanımının klinik açıdan faydası olup olmayacağını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışmamızda Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Pediatri polikliniğine akut bronşiyolit tanısı alan 30 hasta çalışma grubu olarak, bronşiyolit olmayan genel takip için (büyüme gelişme takibi, aşı takibi gibi) polikliniğe gelen sağlıklı 30 hasta ise kontrol grubu olarak değerlendirilmiştir. Hastaların kanlarından elde edilen serum kullanılarak NO, LDH, Myeloperoksidaz vb. gibi parametrelerden elde edilen veriler SPSS 25.0 programında istatistiksel analize tabi tutulmuştur. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre; hasta grubunda yer alan olgular ortalama 251,77±77,92 (u/l) kontrol gurubunda yer alan olgular ortalama 230,57±46,42 (u/l) LDH(u/l) değerine sahiptir. Hasta grubunda yer alan olgular ortalama 282,42±62,24 kontrol gurubunda yer alan olgular ortalama 80,31±9,40 NO (µmol/L) değerine sahiptir. Hasta grubunda yer alan olgular ortalama 19,53±3,53 kontrol gurubunda yer alan ortalama 6,92±1,30 MPO (ng/ml) değerine sahiptir. Hasta ve kontrol gruplarında yer alan olguların LDH(u/l) değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamaktadır. Hasta ve kontrol gruplarında yer alan olguların NO (µmol/L) değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardır. Hasta ve kontrol gruplarında yer alan olguların MPO (ng/ml) değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardır. Çalışmaya katılım sağlayan hasta grubu olgularının LDH(u/l), NO (µmol/L) ve MPO (ng/ml) değerleri arasında istaistiksel olarak anlamlı bir koreasyon bulunmamaktadır. Çalışmaya katılım sağlayan kontrol grubu olgularının LDH(u/l), NO (µmol/L) ve MPO (ng/ml) değerleri arasında istaistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effect of serum myeloperoxidase, LDH and NO levels on bronchiolitis in patients with acute bronchiolitis, in light of the current literature, and also to reveal whether the use of these parameters would be clinically beneficial. In our study, 30 patients diagnosed with acute bronchiolitis at the Pediatrics outpatient clinic of Harran University Faculty of Medicine Hospital were evaluated as the study group, and 30 healthy patients without bronchiolitis who came to the outpatient clinic for general follow-up (such as growth and development follow-up, vaccination follow-up) were evaluated as the control group. NO, LDH, Myeloperoxidase, etc. are determined using serum obtained from patients' blood. Data obtained from parameters such as were subjected to statistical analysis in the SPSS 25.0 program. According to the findings of the study; The cases in the patient group have an average LDH value of 251.77±77.92, and the cases in the control group have an average LDH value of 230.57±46.42. The cases in the patient group had an average NO (µmol/L) value of 282.42±62.24, while the cases in the control group had an average NO (µmol/L) value of 80.31±9.40. The cases in the patient group had an average MPO (ng/ml) value of 19.53±3.53 and the average value of 6.92±1.30 in the control group. There is no statistically significant difference between the LDH values of the cases in the patient and control groups. There is a statistically significant difference between the NO (µmol/L) values of the cases in the patient and control groups. There is a statistically significant difference between the MPO (ng/ml) values of the cases in the patient and control groups. There is no statistically significant correlation between the LDH, NO (µmol/L) and MPO (ng/ml) values of the patient group participating in the study. No statistically significant correlation was detected between the LDH, NO (µmol/L) and MPO (ng/ml) values of the control group subjects participating in the study.