İran ve Türkiye'de geleneksel def yapım yöntemlerinin günümüz modern yapım teknikleri ile karşılaştırılması
Comparison of traditional def making methods with modern making techniques in Iran and Turkey
  1. Tez No: 888367
  2. Yazar: SAMAN HOSSEİNİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ MARUF ALASKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Tarih, Folklore, Music, History
  6. Anahtar Kelimeler: Def, Erbane, Ritim Çalgılar, Müzik Aleti, Çalgı Bilimi, Def, Erbane, Percussion Instruments, Musical Instrument, Instrument Science
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Tarih boyunca icat edilen müzik aletlerinin bir kısmı varlığını sürdüremezken, bazıları günümüze kadar ulaşmıştır. Bu süreç yeni müzik aletlerinin icat edilmesi ile devam etmiştir. Def (Erbane) eski çağlardan beri varlığını sürdüren çalgılara önemli bir örnektir. Defin kullanım biçimi tarih boyunca birçok sebepten dolayı değişiklik göstermiştir. Bu değişimler, enstrümanın yapım aşamasını ve fiziksel yapısını etkilediğinden, zaman içinde form değiştirmesine de sebep olmuştur. Bu araştırma, defin tarihçesinden yola çıkarak yapım süreci ile ilgili geçmişten günümüze yaşanan dönüşümlere ve kullanım farklılıklarına değinmektedir. Bu araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden literatür taraması tekniği ile def çalgısı, İran ve Türkiye'deki müzik kültürü, geleneksel el sanatları ve müzik aletleri yapımı konularında yapılmış tarihi kaynaklar, arşiv belgeleri ve görsel materyaller incelenmiştir. Ayrıca İran ve Türkiye'deki def ustalarıyla yapılan görüşmeler ve atölye ziyaretleriyle ustaların kişisel deneyimleri, bilgi ve becerileri, kullandıkları malzemeler ve aletler hakkında detaylı bilgiler toplanmıştır. Def, Orta Doğu ve Anadolu coğrafyasında yüzyıllardır kullanılan ve farklı kültürlerde müzik ve ritüellerde önemli bir yere sahip olan bir vurma çalgısıdır. Bu araştırma, İran ve Türkiye gibi iki önemli kültürde def yapımının tarihsel süreç içindeki gelişimini, geleneksel ve modern yapım teknikleri arasındaki benzerliklerin ve farklılıkların karşılaştırarak incelenmesi amaçlanmaktadır. Def yapımının, kültürel mirasın korunması ve müzik aletleri yapımı alanında önemli bir yer tuttuğu göz önüne alındığında, bu çalışmanın hem akademik hem de pratik açıdan önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu alanda yapılacak gelecek çalışmalarda, farklı coğrafyalardaki def çeşitleri de incelnerek, def yapımı konusunda genel bir çerçeve sunulabilir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, some of the musical instruments that were invented have not survived, while others have reached the present day. This process has continued with the invention of new musical instruments. The def (erbane) is a significant example of instruments that have endured since ancient times. The way the def is played has changed throughout history for various reasons. These changes have affected the construction process and physical structure of the instrument, leading to alterations in its form over time. This research addresses the transformations and variations in the use of the def from its historical origins to the present, focusing on its construction process. In this study, the qualitative research method of literature review was used to examine historical sources, archival documents, and visual materials on the def instrument, the musical cultures of Iran and Turkey, traditional handicrafts, and musical instrument making. Additionally, detailed information was gathered about the personal experiences, knowledge, skills, materials, and tools used by def masters through interviews and workshop visits with these artisans in Iran and Turkey. The def is a percussion instrument that has been used for centuries in the Middle East and Anatolia, playing a significant role in music and rituals across different cultures. This research aims to analyze the historical development of def making in two important cultures, Iran and Turkey, comparing the similarities and differences between traditional and modern construction techniques. Considering the importance of def making in preserving cultural heritage and the field of musical instrument production, this study is expected to make a significant contribution both academically and practically. Future studies in this field could also examine the different types of def across various regions, providing a general framework for def construction.