Türkiye'de muhafazakârlığın siyasal hayattaki yeri
The place of conservativism in political life in Türkiye
- Tez No: 888423
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ASLI KELKİTLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Muhafazakârlık, merkez sağ partiler, İslamcı partiler, devlet, ekonomi, din, dış politika, Conservatism, centre-right parties, Islamic parties, state, economics, religion, foreign policy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Muhafazakârlık genellikle mevcut olan değerleri, gelenekleri ve kurumları korumayı amaçlayan bir siyasi felsefe ve ideoloji olarak tanımlanmaktadır. Muhafazakârlar genellikle değişim yerine istikrarı tercih etmekte ve geçmişte işe yarayan politikaların ve kurumların bugün de geçerli olduğuna inanmaktadırlar. Bu sebeple, muhafazakârlık sıklıkla geleneksel ahlaki değerler, kültürel normlar, din ve milliyetçilik gibi konularla ilişkilendirilmektedir. Muhafazakârlar genellikle ekonomi politikalarında serbest piyasa modeline ve düşük vergilere, savunma politikalarında ise güçlü bir milli savunma gücünün oluşumuna destek vermektedir. Türkiye'deki merkez sağ ve İslamcı partiler, muhafazakâr düşüncenin farklı yansımalarını temsil etmektedir. Merkez sağ partilerin ideolojisi, genellikle sosyal liberal ve muhafazakâr ideolojiler arasında bir denge sağlamaya çalışmaktadır. Bu partiler, ekonomik özgürlüğe ve piyasa ekonomisine büyük önem verirken, toplumsal düzeni ve milli değerleri korumak için de çaba göstermektedir. İslamcı partiler ise İslami değerler ve prensipler doğrultusunda siyasi, ekonomik ve sosyal politikalar geliştirerek, ülkenin kalkınmasına ve istikrarına katkıda bulunmayı amaçlamaktadırlar. Bu araştırmada ilk önce muhafazakârlık kavramının tarihsel kökenleri, felsefi temelleri ve siyasi boyutları ele alınmıştır. Muhafazakâr düşüncenin temel ilkeleri dâhilindeki konulara değinilmiş ve muhafazakârlığın etki ettiği olgular incelenmiştir. Daha sonrasında ise Türkiye'de Cumhuriyet döneminde muhafazakârlık anlayışının gelişimine değinilmiştir. Öncelikle merkez sağ partilerden Demokrat Parti, Adalet Partisi, Doğru Yol Partisi ve Anavatan Partisi ardından İslamcı partilerden Milli Selamet Partisi, Refah Partisi ve Adalet ve Kalkınma Partisi'nin devlet anlayışları, ekonomi politikaları, din politikaları ve dış politikaları değerlendirilmiş ve birbirleriyle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Conservatism is generally defined as a political philosophy and ideology that seeks to preserve existing values, traditions and institutions. Conservatives generally favor stability over change and believe that policies and institutions which worked in the past are still relevant today. For this reason, conservatism is often associated with traditional moral values, cultural norms, religion and nationalism. Conservatives generally support free market model and low taxes in economy policies and the establishment of a strong national defense force in defense policies. The center-right and Islamist parties in Turkey represent different reflections of conservative thought. The ideology of center-right parties generally seeks to strike a balance between social liberal and conservative ideologies. These parties attach great importance to economic freedom and market economy, while striving to preserve social order and national values. Islamist parties on the other hand, aim to contribute to the development and stability of the country by developing political, economic and social policies in line with Islamic values and principles. This study firstly examines the historical origins, philosophical foundations and political dimensions of the concept of conservatism. The issues within the basic principles of conservative thought are touched upon and the phenomena that conservatism affects are analyzed. Later on, the development of the conservatism notion during the Republican period in Türkiye is mentioned. Firstly, centre-right parties of Democrat Party, Justice Party, True Path Party and Motherland Party, subsequently Islamic parties of National Salvation Party, Welfare Party and Justice and Development Party are evaluated and compared to each other in terms of their understanding of state, their economic policies, their religious policies and their foreign policies.