Sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge ile mücadelede meslek mensuplarının rolü
The role of professionals in the fight against forged and deceptive documents
- Tez No: 888498
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ERKAN ÜYÜMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Hile, Sahtecilik, Belge, Kanun, Accounting, Cheating, Fraud, Document, Law
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Muhasebe, ekonomik ve sosyal yaşantının en mühim öğesi olarak görülmektedir. Muhasebe tarafından sağlanan veriler ve bilgiler işletmede çalışanları, işletme sahiplerini, kredi kuruluşlarını ve devleti yani bütün toplumu ilgilendirir. Sahte ve muhteviyatı itibari ile yanıltıcı belgelerin düzenlenmesi ve kullanılması suçu, Türkiye'de sıklıkla işlenen suçlar arasında bulunmaktadır. Bu açıdan bu türlerdeki suçların önüne geçilmesi ve belirlenmesi vergi gelirinde artış sağlanması ve kamu düzeni açısından önemli görülmektedir. Yapmış olduğumuz çalışmada amaç bahsi geçen suçların önüne geçerek, bu suçların belirlenmesi ve cezalandırılması hakkında bilgiler vermektedir. Bu amaç doğrultusunda çalışmamızda sahte ve muhteviyat itibari ile yanıltıcı belgelerin düzenlenmesi ve kullanılması hakkında suçları kavramsal olarak ve hukuksal açıdan değerlendirilmektedir. Yapmış olduğumuz çalışmada vergi kayıplarıyla ve vergilerle alakalı kısa bilgiler bulunmaktadır. Bu açıdan muhasebe mesleğiyle alakalı ve muhasebe kavramlarıyla alakalı genel kavramalara yer verilmiş, vergi kayıplarının ne şekilde oluştuğunu, kayıpların nedenlerini, kayıpların ne şekilde önlenebileceği ile alakalı bilgilere yer verilmiştir. Sahte belgelerin oluşum nedenleri ve sahte belgeler oluşturulduğunda ne tür cezaların uygulanabileceğinden de bahsedilmektedir.
Özet (Çeviri)
Accounting is seen as the most important element of economic and social life. The data and information provided by accounting concerns employees, business owners, credit institutions and the government, and the whole society. The crime of issuing and using forged and misleading documents due to their content is among the crimes frequently committed in Turkey. For this reason, prevention and determination of these types of crimes are considered important in terms of increasing tax revenue and public level. The aim of our study is to prevent, determine and punish the mentioned crimes. For this purpose, in our study, it evaluates the crimes conceptually and legally regarding the preparation and use of forged and misleading documents in terms of content. In this study we have done, there is brief information about tax losses and taxes. In this respect, general concepts related to the accounting profession and accounting concepts are included, information about how tax losses occur, the causes of losses and how to prevent losses are given. The purpose of the creation of forged documents and what kind of penalties will occur when forged documents are created are also mentioned.