Fare penil dokusunda H2S yanıtlarının hem oksijenaz yolağı ile ilişkisi
Association of H2S responses with heme oxygenase pathway in mouse penile tissue
- Tez No: 888508
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNEN ÖZŞARLAK SÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Erectile dysfunction, CORM-2, Emax, CrMP, Hemin, Hydrogen Sulfide (H2S)
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Erektil disfonksiyonda penil dokusu, erkek cinsel fonksiyonlarının düzenlenmesinde kritik bir rol oynar. Son yıllarda, kardiyovasküler hastalıklarda NO, H2S ve CO gibi gazotransmitterler arasındaki etkileşim, birçok çalışmanın odak noktası haline gelmesine rağmen penil dokusunda H2S'in diğer gazotransmitterlerle ilişkisi ve etkileri henüz tam olarak anlaşılmamıştır. Bu bağlamda, H2S'nin penil dokuda hangi mekanizmalar aracılığıyla etkili olduğunu anlamak, erkek cinsel sağlığının anlaşılmasında önemli bir adım olacağından ötürü bu tez araştırmasında fare corpus cavernosum dokusunda H2S gevşeme yanıtlarının endojen ve eksojen kaynaklı CO ile ilişkisinin aydınlatılması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Fare corpus cavernosumunda CO donörü CORM-2, HO-1 aktivatörü Hemin varlığında H2S prekürsörü olan L-Sistein ve NaHS gevşeme yanıtları alınmıştır. İkinci deney düzeneğinde ise hemoksijenaz aktivatörü, hemoksijenaz inhibitörü ve eksojen CO donörü olan CORM-2 ile inkübasyonun endojen H2S düzeyi üzerine etkisi metilen mavisi deneyleriyle araştırılmıştır. Bulgular: İzole organ banyosu çalışmalarında CO donörü olan CORM-2, HO-1 aktivatörü Hemin ve HO-1 inhibitörü olan CrMP (Cr(III) Mesoporphyrin IX chloride) varlığında alınan yanıtlarda farklılık görülmüştür. Kontrol grubuna kıyasla CrMP inkübasyonu sonrası alınan L-sistein yanıtlarında Emax değerinde azalma, CORM-2 ve Hemin inkübasyonu sonrası alınan L-sistein yanıtlarında ise Emax değerinde artış görülmüştür. L-sistein pD-2 değerlerine bakıldığında ise anlamlılık bulunmamıştır. Metilen mavisi deneyinde L-sistein ile indüklenen CORM-2 ve Hemin'in kontrol l-sistein grubuna kıyasla H2S düzeylerini arttırdığını ve bu artışın AOAA ile geri döndüğü gösterilmiştir. Kontrol L-sistein grubuna kıyasla HO-1 inhibitörü olan CrMP'nin H2S düzeylerini azalttığı görülmüştür. Anahtar Kelimeler; Erektil disfonksiyon, CORM-2, Emax, CrMP, Hemin, Hidrojen Sülfür(H2S)
Özet (Çeviri)
Objective: Penile tissue plays a critical role in regulating male sexual function in erectile dysfunction. Despite the interaction between gasotransmitters such as NO, H2S, and CO becoming a focal point of many studies in recent years, the relationship and effects of H2S with other gasotransmitters in penile tissue are not yet fully understood. In this context, understanding through which mechanisms H2S is effective in penile tissue would be a significant step toward understanding male sexual health. Therefore, this thesis aims to elucidate the relationship between H2S relaxation responses in mouse corpus cavernosum tissue and both endogenous and exogenous sources of CO. Materials and Methods: Relaxation responses to H2S precursor L-Cysteine and NaHS were obtained in mouse corpus cavernosum in the presence of CO donor CORM-2 and HO-1 activator Hemin. In the second experimental setup, the effect of incubation with hem oxygenase activator, hem oxygenase inhibitor, and exogenous CO donor CORM-2 on endogenous H2S levels was investigated through methylene blue experiments. Results: Differences were observed in responses obtained in the presence of CO donor CORM-2, HO-1 activator Hemin, and HO-1 inhibitor CrMP (Cr(III) Mesoporphyrin IX chloride) in the vascular reactivity assay. A decrease in Emax value was observed in L-Cysteine responses after CrMP incubation compared to the control group, while an increase in Emax value was observed in L-Cysteine responses after CORM-2 and Hemin incubation. No significance was found in L-Cysteine pD-2 values. In the methylene blue experiment, it was demonstrated that CORM-2 and Hemin induced by L-Cysteine increased H2S levels compared to the control L-Cysteine group, and this increase was reversed by AOAA. It was observed that the HO-1 inhibitor CrMP reduced H2S levels compared to the control L-Cysteine group.