Bölgesel ekonomik gelişmenin sağlanabilmesi için bir araç olarak sosyal girişimcilik
Social entrepreneurship as a tool to achieve regional economic development
- Tez No: 888535
- Danışmanlar: PROF. DR. SENAY OĞUZTİMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Sosyal girişimcilik, girişimcilik, bölgesel ekonomik gelişme, dayanıklılık, Social entrepreneurship, entrepreneurship, regional economic development, resilience
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bölge Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmada, sosyal girişimciliğin bölgesel ekonomik gelişme ve bölgelerin ekonomik dayanıklılığını artırma üzerindeki etkileri incelenmiştir. Dayanıklılık kavramı özellikle ekonomik coğrafya ve bölgesel çalışmalar bağlamında ekonomilerin büyük şoklara direnme ve bu durumlarda tekrar dengeye ulaşma kapasitesi olarak değerlendirilmektedir. Kriz durumlarında toplulukların ekonomik dayanıklılığının arttırılmasına sosyal girişimcilik yardımcı olmaktadır. Sosyal girişimcilik, sosyal ve çevresel sorunları çözmeyi amaçlayan, yenilikçi iş modelleri geliştirerek bölgelerin ekonomilerin sürdürülebilir bir biçimde gelişmesinde katkıda bulunabilecek potansiyel bir araç olarak değerlendirilmektedir. Çalışmanın temel amacı, sosyal girişimciliğin ekonomik büyüme, istihdam yaratma ve bu sayede bölgelerin ekonomik dayanıklılığını da artırarak, bölgesel ekonomik gelişmeye katkıları araştırmaktır. Tez kapsamında nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. İlk olarak gerçekleştirilen literatür taraması, sosyal girişimcilik, bölgesel ekonomik gelişme ve dayanıklılık arasındaki teorik bağlantıları ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örnek olay incelemesi bölümünde, Türkiye'deki bazı sosyal girişimcilik incelenmiş ve bu projelerin bölgesel ekonomilere ve dayanıklılığa katkıları değerlendirilmiştir. Veriler, sosyal girişimcilerle yapılan derinlemesine görüşmelerin MaxQDA programında tasniflenmesi aracılığı ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçları, sosyal girişimciliğin bölgesel ekonomik gelişmeyi ve bölgesel ekonomik dayanıklılığını desteklediği görülmektedir. Sosyal girişimcilik projeleri, ekonomik çeşitliliği sağlama, yerel istihdamı artırma, kurumlar arası iş birliğini güçlendirme gibi konularında olumlu etkiler sağlamaktadır. Bu projelerin çoğunun kriz veya bir şok sonrası bölgelerde ekonomik dayanıklılığı artırarak bölgesel ekonomik gelişmeye katkı sağladığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, sosyal girişimcilik, bölgesel ekonomik gelişmenin sağlanmasında ve bölgelerin ekonomik dayanıklılığının artırılmasında önemli bir araç olarak değerlendirilmektedir Araştırma bulguları, sosyal girişimciliğin ekonomik gelişme ve sosyal kalkınma üzerinde olumlu etkiler yarattığını ve toplulukların krizlere karşı direnç geliştirmesine yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Bu bağlamda, sosyal girişimcilik, sürdürülebilir ekonomik gelişmenin sağlanmasında kritik bir araç olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of social entrepreneurship on regional economic development and increasing the economic resilience of regions were examined. The concept of resilience is considered, especially in the context of economic geography and regional studies, as the capacity of economies to resist major shocks and reach balance again in these situations. Social entrepreneurship helps increase the economic resilience of communities in crisis situations. Social entrepreneurship is considered as a potential tool that aims to solve social and environmental problems and contribute to the sustainable development of regional economies by developing innovative business models. The main purpose of the study is to investigate the contributions of social entrepreneurship to regional economic development by increasing economic growth, employment creation and thus the economic resilience of regions. Qualitative research methods were used within the scope of the thesis. The first literature review was conducted to reveal the theoretical connections between social entrepreneurship, regional economic development and resilience. In the case study section of the research, some social entrepreneurship in Turkey was examined and the contributions of these projects to regional economies and resilience were evaluated. The data was evaluated by classifying in-depth interviews with social entrepreneurs in the MaxQDA program. Research results show that social entrepreneurship supports regional economic development and regional economic resilience. Social entrepreneurship projects provide positive effects on issues such as ensuring economic diversity, increasing local employment, and strengthening inter-institutional cooperation. It has been determined that most of these projects contribute to regional economic development by increasing economic resilience in regions after a crisis or a shock. As a result, social entrepreneurship is considered an important tool in ensuring regional economic development and increasing the economic resilience of regions. Research findings have revealed that social entrepreneurship creates positive effects on economic and social development and helps communities develop resilience against crises. In this context, social entrepreneurship stands out as a critical tool in ensuring sustainable economic development.