Karotis sinüs baroreseptörlerinin kronik uyarılmasının arter basıncı üzerine etkisinin matematik model kullanılarak analizi
Analysis of the effect of chronic stimulation of carotid sinus baroreceptor on arterial pressure by using a mathematical model
  1. Tez No: 888695
  2. Yazar: SİBEL CAYMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH KARAASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Arter Basıncı, Baroreseptörler, Matematik Model, Simülasyon, Arterial Pressure, Baroreceptors, Mathematical Model, Simulation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medikal Modelleme ve Simülasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medikal Modelleme ve Simülasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı karotis sinüs baroreseptörlerinin elektriksel uyarılmasının arter basıncı üzerine etkisinin uzun dönemli matematik model kullanılarak analiz edilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmanın hazırlanmasında bilgisayar ortamında, Matlab/Simulink kullanılarak çalıştırılan uzun dönemli dolaşım sistemi matematik modeli kullanılmıştır. Bulgular: Modelde, karotis baroreseptörleri uyarılmasında, deneysel çalışmalara benzer şekilde arter kan basıncının, böbrekten atılan sodyum miktarının ve glomerüler filtrasyon hızının azaldığı, hücre dışı sıvı hacminin arttığı ve birkaç gün içinde sodyum balansının sağlandığı gözlenmiştir. Sonuç: Modele göre böbrek sempatik sinir aktivitesi azaldığı halde idrar sodyum debisinin de azalmasının sebebi glomerüler filtrasyon hızının düşmesidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to analyze the effect of electrical stimulation of carotid sinus baroreceptors on arterial pressure using a long-term mathematical model. Materials and Methods: In the preparation of this study, a long-term mathematical model was implemented on the computer in the Matlab/Simulink simulation environment. Results: In the model, it was observed that, similar to the experimental studies, when the stimulation of carotid baroreceptors, the arterial blood pressure, the amount of urinary sodium excretion from the kidney and glomerular filtration rate decreased, the extracellular fluid volume increased and the sodium balance was achieved within a few days. Conclusion: According to the model, in spite of the decline in renal sympathetic nerve activity, the urinary sodium flow decreases because of the decrease in the glomerular filtration rate.