Kronik obstrüktif akciğer hastalığı tanılı bireylerde koronavirüs korkusunun tedaviye uyumuna etkisinin incelenmesi
Examining the effect of fear of coronavirus on compliance with treatment in individuals diagnosed with chronic obstructive pulmonary disease
  1. Tez No: 888694
  2. Yazar: ÖZLEM AKYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEDET KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, Koronavirüs Korkusu, Tedaviye Uyum, COPD, Fear of Coronavirus, Treatment Adherence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Araştırma KOAH tanılı bireylerin koronavirüs korkusunun tedaviye uyum düzeyine etkisinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma Kasım 2022- Haziran 2023 tarihleri arasında Malatya Turgut Özal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları servisinde yatan 262 KOAH tanılı hasta ile yürütülmüştür. Çalışmanın yapılabilmesi için ilgili kurumlardan gerekli izinler, etik kurul onayı ve çalışmaya katılan bireylerden yazılı bilgilendirilmiş gönüllü onam alınmıştır. Araştırmanın verileri, Tanıtıcı Özellikler Formu, Saint George Solunum Anketi, Covid-19 Korkusu Ölçeği, Morisky 8-Maddeli İlaca Uyum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalaması 67.95±14.35 olup, hastaların %56.9'u erkektir. Hastaların ilaca uyum ortalama puanı 2.58±1.41, Covid-19 Korkusu ortalama puanı 16.74±7.41 olarak bulunmuştur. SGRQ ölçeğinin semptom alt boyut puan ortalaması 49.88±23.74, hastalık etkileri alt boyut puan ortalaması 44.18±16.18, aktivite kısıtlılığı alt boyut puan ortalaması 64.15±22.75 ve SGRQ ölçek toplamı puan ortalaması 51.89±9.093 olarak bulunmuştur. KOAH tanılı hastalarda koronavirüs korkusunun tedavi uyumuna negatif yönlü, istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir etkisi bulunmuştur (p=0.104, r=0.101). KOAH tanılı bireylerin koronavirüs korkusu düzeyi ile SGRQ toplam puan arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur (p=0.333, r=0.199). Hastaların tedaviye uyumu ile SGRQ toplam puanı arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur (p=0.104, r=-0.101) Sonuç: KOAH tanılı bireylerde koronavirüs korkusu arttıkça tedaviye uyum düzeyi azalmıştır. KOAH tanılı bireylerde koronavirüs korkusu arttıkça SGRQ toplam puan artmıştır. Aynı zamanda SGRQ toplam puan arttıkça tedaviye uyum düzeyi artmıştır. Hasta ve yakınlarının tedavi süreci, eğitimi ve Covid-19 hakkında bilgilendirilmeleri önerildi. Hastaların pandemi ve sonrasındaki süreçte kaygılarını hafifletmek için psikolojik durumu desteklenmeli, kontrollerin önemi vurgulanmalı, tedavi uyumları için bilgi düzeyleri artırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The research was conducted descriptively to determine the effect of coronavirus fear on the treatment compliance level of individuals diagnosed with COPD. Material and Method: The study was conducted with 262 patients diagnosed with COPD hospitalized in the Chest Diseases Department of Malatya Turgut Ozal University Training and Research Hospital between November 2022 and June 2023. In order to conduct the study, the necessary permissions from the relevant institutions, ethics committee approval, and written informed consent from the individuals participating in the study were obtained. The data of the study were collected using the Identifier Characteristics Form, Saint George Respiratory Questionnaire, Covid-19 Fear Scale, and Morisky 8-Item Medication Adherence Scale. Results: The mean age of the patients participating in the study was 67.95±14.35, and 56.9% of the patients were male. The mean score of the patients' medication compliance was 2.58±1.41, and the mean score of Covid-19 Fear was 16.74±7.41. The mean score of the symptom sub-dimension of the SGRQ scale was 49.88±23.74, the mean score of the disease effects sub-dimension was 44.18±16.18, the mean score of the activity limitation sub-dimension was 64.15±22.75, and the mean score of the SGRQ scale was 51.89±9.093. In patients with COPD, a negative, statistically insignificant effect of the fear of coronavirus on treatment compliance was found (p=0.104, r=0.101). A positive correlation was found between the level of fear of coronavirus in individuals with COPD and the total score of the SGRQ (p=0.333, r=0.199). A positive correlation was found between patients' compliance with treatment and SGRQ total score (p=0.104, r=-0.101) Conclusion: As the fear of coronavirus increased in individuals diagnosed with COPD, the level of compliance with treatment decreased. As the fear of coronavirus increased in individuals diagnosed with COPD, the SGRQ total score increased. At the same time, the level of compliance with treatment increased as the SGRQ total score increased. It was recommended that patients and their relatives be informed about the treatment process, education, and Covid-19. In order to alleviate the anxiety of patients during the pandemic and the following period, their psychological state should be supported, the importance of check-ups should be emphasized, and their level of knowledge should be increased for their compliance with treatment.