Çocuk gözüyle hastanedeki gereksinimlerinin belirlenmesiölçeği'nin Türkçe uyarlaması ve psikometrik özellikleri
Turkish adaptation and psychometric features of the needs of children questionnaire (NCQ) scale
- Tez No: 888747
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZERRİN ÇİĞDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik hastalığa sahip çocuk, Çocukların hastanedeki gereksinimleri, çocuk merkezli bakım, öz-bildirim, Child with chronic disease, Children's needs in hospital, child-centered care, self-report
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Seray POLAT, Çocuk Gözüyle Hastanedeki Gereksinimlerinin Belirlenmesi Ölçeği'nin Türkçe Uyarlaması Ve Psikometrik Özellikleri, Hemşirelik Programı, Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep, 2024. Bu tez çalışması kronik hastalık nedeniyle hastaneye yatan okul çağındaki (7-12 yaş) çocukların hastanede öz-bildirimleri ile psikososyal, fiziksel ve duygusal gereksinimlerini ölçmek için geliştirilmiş Çocuk Gözüyle Hastanedeki Gereksinimlerinin Belirlenmesi Ölçeği'ni (Needs of Children Questionnaire: NCQ) kültürümüze uyarlamak ve psikometrik olarak test etmek amacıyla metadolojik olarak tasarlanmıştır. Araştırmamızın verileri 06 Eylül 2023 - 31 Haziran 2024 tarihleri aralığında yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Araştırmanın evrenini Gaziantep Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde yatan hastalar oluşturmuştur. Örneklem grubu için ise bu hastaneye bağlı ek bina olan Gaziantep Üniversitesi Çocuk Hastanesi pediatri servislerinde yatan kronik hastalığa sahip herhangi bir eğitim kurumuna giden okul çağındaki 300 çocuk oluşturmuştur (n=300). Çocuk Gözüyle Hastanedeki Gereksinimlerinin Belirlenmesi Ölçeği 4 alt boyut ve 16 madde içermektedir. Araştırmada öncelikle dil geçerliliği için çeviri geri çeviri yöntemi kullanılmış olup uzman görüşleri ile kapsam geçerliliği yapılmıştır kapsam geçerliliği için Davis Tekniği kullanılmıştır. Maddeler arasındaki Kapsam Geçerlilik İndeksi I-CVI değerleri 0,80-1,0 arasında bulundu. Genel toplam ICV değeri ise 0,96 olarak belirlendi. Ölçeğin yapı geçerliği Açıklayıcı Faktör Analizi (AFA) (SPSS 21 paket programda) yapılmştır. Bu kapsamda çalışma alınan verilerin analizinde KMO değeri önem alt boyutu için 0,72, gerçekleştirme alt boyutu için 0,74 olarak bulunduğundan örneklem sayısının kabul edilebilir düzeyde yeterli olduğu bulundu. Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) ve uyum indeksleri (LİSREL 8.8 paket programında) ile gerçekleştirilmiştir. Sonuçlara bakıldığında ise; Ölçek maddelerinin 0,39-0,88 arasında olduğu alt boyutlar ve toplam ölçeğin öz değerinin %1'in üzerinde olduğu, alt boyutlardaki ve toplam varyansların %5'in üstünde olduğu ve ölçeğin toplam varyans değerinin de %52 üzerinde olduğu bulundu. Ölçeğin güvenirliğinin değerlendirilmesinde ''Çocuk Gözüyle Hastanedeki Gereksinimlerinin Belirlenmesi Ölçeği'' ile ''Çocukların Gözü ile Bakım Kalitesinin Değerlendirilmesi Ölçeği'' arasındaki ilişkiyi incelemek için paralel form güvenilirliği uygulanmış iki ölçek arasında güçlü bir korelasyon olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak Çocuk Gözüyle Hastanedeki Gereksinimlerinin Belirlenmesi Ölçeği'' orijinal ölçekle benzer bir yapıda, geçerlik ve güvenirliğinin yüksek olduğu çocukların kendi bildirimleri ile hastanedeki gereksinimleri belirlemede yeterli bir araç olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Seray POLAT, Turkish Adaptation and Psychometric Properties of Needs of Children Questionnaire, Program of Nursing, Master's Thesis, Gaziantep, 2024. This thesis study was methodologically designed to adapt to our culture and psychometrically test the Needs of Children Questionnaire (NCQ) scale, which was developed to measure the psychosocial, physical and emotional needs of school-age children (7-12 years old) hospitalized due to chronic diseases, through self-report in the hospital. The data of our research was collected by face-to-face interview method between 06 September 2023 and 31 June 2024. The population of the research consisted of patients hospitalized in Gaziantep Şahinbey Research and Application Hospital. The sample group consisted of 300 school-age children with chronic diseases who were hospitalized in the pediatric services of Gaziantep University Children's Hospital, which is an annex building affiliated with this hospital, and who went to any educational institution (n=300). The scale, developed by Foster M. et al. in 2019, includes 4 subscales and 16 items. Ya bu ya da bu bence kırmızı olan The scale includes 4 subscales and 16 items. In the study, first of all, the translation-back-translation method was used for language validity, and content validity was made with expert opinions, and the Davis Technique was used for content validity. Content Validity Index I-CVI values between the items were found to be between 0.80-1.0. The grand total ICV value was determined as 0.96. The construct validity of the scale was performed using Exploratory Factor Analysis (EFA) (SPSS 21 package program). In this context, in the analysis of the data included in the study, the KMO value was found to be 0.72 for the importance sub-dimension and 0.74 for the fulfilment sub-dimension, and it was determined that the number of samples was at an acceptable level. It was carried out with Confirmatory Factor Analysis (CFA) and fit indices (LISREL 8.8 package program). When looking at the results; It was found that the scale items were between 0.39-0.88, the eigenvalue of the sub-dimensions and the total scale was over 1%, the variances in the sub-dimensions and the total variance were over 5%, and the total variance value of the scale was over 52%. In evaluating the reliability of the scale, parallel form reliability was applied to examine the relationship between the“Identification of Hospital Needs from the Child's Perspective Scale”and“Evaluation of Quality Of Care From Childrens Point of View:”and it was observed that there was a strong correlation between the two scales. As a result, it has been determined that the Evaluation of Quality Of Care From Childrens Point of View has a similar structure to the original scale, has high validity and reliability, and is an adequate tool for determining hospital needs through children's self-reports.