Sanatta kadın imgesi bağlamında yüz
Face in the context of the image of woman in art
- Tez No: 888884
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU PARTEN ALTUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Heykel, Kadın, Yüz, Portre, Sculpture, Woman, Face, Portrait
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Heykel Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Tarih boyunca kadın sanatın en önemli ve dikkat çeken ilham kaynağı olmuştur. Yine tarih boyunca doğayı, hayatı ve en nihayetinde sanat üretimi içerisinde üretim gösteren kadın sanatçılar tarih içerisinde yok sayılmış ya da daha alt bir konumda değerlendirilmeye maruz bırakılmıştır. Bu sorunsallardan hareketle yazılmış olan bu tez ilk bölümünde, Doğa'yı kendi bedeninin dışına çıkarak yeni bir temsil yaratan, aynı zamanda yüzyıllar sonra çağdaş sanatta derin etkiler barındıran şifacı kadınlar ile başlayıp Şamanizm'den Willendorf Venüsü'ne, Afrika masklarından Urfa ve Mardin'de kadınların dövmeleri, Yunan tiyatrosunda maske, fayyum portreleri, Roma Dönemi İmagolarına, Hristiyan dünyada bakire Meryem'e Rönesans'ta soylu kadın portrelerine değin geniş bir tarihsel zemin ortaya koymuştur. İkinci Bölüm; Modernizm ve bu dönem içerisinde üretilen kadın portrelerini hem değişen sanat tarihi içerisinde hem de sanat tarihine eklemlenen ve zorlu mücadeleler sonrasında kabul gören kadın sanatçıların üretmiş olduğu portreleri içine alarak incelemiştir. Bu Bölümde yine Çağdaş Sanat içerisinde üretim gösteren, kadın ifadelerini sanata cesurca taşıyan, erkek egemen bakışı dışlayan kadın sanatçıların özellikle portreye yönelen eserleri bu çalışmada örneklenerek aktırılmıştır. Son Bölümde ise heykel eğitimi süresince üretmiş olduğum heykeller yer almaktadır. Kadın dünyasının ve özelinde kendi dünyamda yaşadığım tecrübeler ve duyumsamalar yapmış olduğum heykellerde başlıca kavramlar olarak yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, women have been the most important and remarkable source of inspiration for art. Again, throughout history, women artists who have represented nature, life and ultimately art production have been ignored in history or have been left to be evaluated in a lower position. In the first part of this thesis, which was written based on these problematics, starting with the healer women who created a new representation of Nature by going beyond their own body and at the same time had deep influences on contemporary art centuries later, this thesis reveals a wide historical background from Shamanism to the Venus of Willendorf, from African masks to women's tattoos in Urfa and Mardin, masks in Greek theatre, phaeum portraits, Roman Period Imagery, Virgin Mary in the Christian world to noble women portraits in the Renaissance. The second part analyses Modernism and the women's portraits produced during this period, including both the changing history of art and the portraits produced by women artists who were included in the history of art and accepted after difficult struggles. In this section, the works of women artists who produce in Contemporary Art, who bravely carry women's expressions to art, who exclude the male-dominated perspective, especially the works that are oriented towards portraiture are exemplified in this study. The last section includes the sculptures I produced during my sculpture education. The experiences and sensations I have experienced in the world of women and especially in my own world are the main concepts in the sculptures I have made.