Futbol ürünleri koleksiyoncularının biriktirme belirtileri ve fanatiklik düzeylerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi
Examination of football product collectors' accumulation indicators and fanaticism levels from different variables perspectives
  1. Tez No: 889099
  2. Yazar: SERHAT ÖZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAİK ARDAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Collecting, Football Products, Fanaticism, Hoarding, Serious Leisure Time
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rekreasyon
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Futbol, taraftarları için yoğun bir tutkudur ve dünya genelinde en popüler spor dallarından biridir. Futbol taraftarlarının forma, atkı, futbol topu gibi ürünlerin koleksiyonunu yapmaya başlamasıyla futbol ürün koleksiyonculuğu bir ciddi boş zaman aktivitesi haline gelmiştir. Literatür tarandığında görülmüştür ki son yirmi yılda doğrudan futbolla ilgili araştırmalarda bir artış yaşanmıştır ancak futbol ürünleri koleksiyonculuğuyla ilgili neredeyse hiç çalışma yapılmamıştır. Bu yüzden araştırmamız futbol ürün koleksiyoncularının fanatiklik düzeyleri ve biriktirme belirtilerinin yaş, eğitim durumu, medeni durum, gelir düzeyi, koleksiyonculukla uğraşılan süre gibi değişkenler açısından incelenmesini amaçlamıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırma tekniklerinden anket ve ölçek yöntemi kullanılarak veriler online ortamda toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini Türkiye sınırları içerisinde yaşayan, online olarak ulaşılabilen ciddi boş zaman aktivitesi olarak en az bir yıldır futbol ürünleri koleksiyonculuğu ile uğraşan 18 yaşından büyük bireyler oluşturmaktadır. Bireylerin izni alınarak kişisel bilgi formunu,“Biriktirme Envanteri-Gözden Geçirilmiş Formu”'nu ve“Futbol Taraftarı Fanatiklik Ölçeği”ni doldurmaları istenmiştir. Veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlara bakıldığında futbol ürün koleksiyoncuları arasında yaş yükseldikçe şiddete yönelik düşünce ve eylem eğiliminde azalma olduğu; kişisel gelir arttıkça şiddete yönelik düşünce veya eylem eğiminin azaldığı; hem kendi takımınının hem diğer takımlarının koleksiyonculuğunu yapan kişilerin kurumsal aidiyet duygusunun daha yüksek olduğu; daha fazla edinme davranışını gösteren kişilerin kişisel gelirinin daha yüksek bir kısmını koleksiyonculuğa ayırdığı; daha fazla eşya kalabalığına sahip kişilerin aile gelirinin daha yüksek bir kısmını koleksiyonculuğa ayırdığı; kurumsal aidiyet duygusu yüksek olanların aile gelirini koleksiyonculuk için kullanırken aileden onay alma eğiliminin daha düşük olduğu; değersiz nesneleri atmakta zorlanma kişilerin daha az yeni ürün almak için alım satım yaptıkları gibi sonuçlara ulaşılmıştır. Bulgular literatürle birlikte tartışılmış ve sınırlılıklar ortaya konmuştur. Gelecekte yapılacak araştırmalar için kapsamlı bir ön araştırma mahiyetinde olan bu çalışmanın literatüre katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Football is an intense passion for its supporters and is one of the most popular sports worldwide. With the commencement of football fans collecting items such as jerseys, scarves, and footballs, football product collecting has become a significant leisure activity. Literature review indicates an increase in direct football-related research over the past twenty years; however, there has been almost no study conducted on football product collecting. Therefore, our research aims to examine the levels of fanaticism and collecting symptoms among football product collectors in terms of variables such as age, educational status, marital status, income level, and duration of engagement in collecting. The study utilized the quantitative research method of relational survey. Data were collected online using survey and scale techniques. The sample of the study consists of individuals aged 18 and over, residing within the borders of Turkey, who have been engaging in football product collecting as a serious leisure activity for at least one year and can be reached online. Participants were asked to fill out the personal information form, the“Hoarding Inventory-Revised Form,”and the“Football Fanaticism Scale”with their permission. The data were analyzed using the SPSS program. Upon examining the results, it was observed that among football product collectors, there is a decrease in tendencies towards violent thoughts and actions as age increases; an increase in personal income leads to a decrease in tendencies towards violent thoughts or actions; individuals who collect both their own team's and other teams' merchandise exhibit a higher sense of institutional belonging; those who exhibit more acquisition behavior allocate a higher portion of their personal income to collecting; individuals with more clutter allocate a higher portion of their family income to collecting; and individuals who struggle to discard worthless objects engage less in buying and selling for new products. The findings were discussed in conjunction with the literature, and limitations were identified. This study, serving as a comprehensive preliminary investigation for future research, is expected to contribute to the literature.