Martha Craven Nussbaum'un yapabilirlik yaklaşımı çerçevesinde adaleti öteki türlere taşımak
Carrying justice to other species within Martha Craven Nussbaum's capability approach
- Tez No: 889098
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YÜCEL BAŞDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Yapabilirlikler Yaklaşımı, öteki türler, adalet, iyi yaşam, Capabilities Approach, other species, justice, good life
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 373
Özet
Bu tez günümüz liberal düşünürlerinden Martha Craven Nussbaum'un Yapabilirlikler Yaklaşımı çerçevesinde adaletin öteki türler için imkanını araştırmayı amaçlar. Yapabilirlikler Yaklaşımının öncelikli amacı iyi yaşamı sağlayabilmenin yollarını aramaktır. Bu sebeple ilk bölümde iyi yaşamın ölçütü ve iyiliğin kırılganlığı problemi irdelendi. Tezin ikinci ve son bölümünde ise adaletin ölçütü problemi, öteki türlere karşı adalet, hayvan ve çevre etiği tartışmalarına yer verildi. Son olarak bu problemlere çözüm önerileri getirilmeye çalışıldı. Tezin amacı Nussbaum'un yaklaşımından hareketle iyi ve adil bir yaşamın öteki türler için imkanını tartışmak ve güncel sorunlara çözüm önerileri getirmeye çalışmaktır. Tezin temel problemi öteki türlerin karşılaştığı adalet sorunlarıdır. Bu problemler ise türcülük, kırılganlık, duyarlılık, akıl ve duygu çatışması, öteki türlerin adaletin öznesi ve birincil öznesi olup olmadığıdır. Tezde Yapabilirlikler Yaklaşımının niçin ideal bir yaklaşım olduğu konu edilmiş ve konu öteki türler ile sınırlandırılmıştır. Son olarak bu tezde iyi ve adil bir yaşamın imkanının Yapabilirlikler Yaklaşımı olduğu iddia edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate the possibility of justice for other species within the framework of the Capabilities Approach of Martha Craven Nussbaum, who is one of today's liberal thinkers. The primary aim of the Capabilities Approach is to seek ways to provide a good life. For this reason, in the first part, the criterion of a good life and the problem of the fragility of goodness were examined. In the second and last part of the thesis, the problem of the criterion of justice, justice towards other species, and discussions on animal and environmental ethics were included. Finally, solutions to these problems were tried to be proposed. The aim of the thesis is to discuss the possibility of a good and fair life for other species, based on Nussbaum's approach, and to try to offer solutions to current problems. The main problem of the thesis is the justice problems faced by other species. These problems are speciesism, fragility, sensitivity, conflict of reason and emotion and whether other species are the subjects and primary subjects of justice. In the thesis, it is discussed why the Capabilities Approach is an ideal approach and the subject is limited to other types. Finally, in this thesis it is claimed that the possible of a good and fair life is the Capabilities Approach.