Yerli toplum algılamalarında Orta Doğulu göçmenler: Samsun Atakum örneği
Middle Eastern immigrants in the perceptions of the native society: The case of Samsun Atakum
- Tez No: 889162
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAY SARP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen, Orta Doğulu Göçmenler, Uyum Süreci (Entegrasyon), Yerli Toplum, Algılama, Samsun, Immigration, Immigrant, Middle Eastern Immigrants, Adaptation Process (Integration), Local Society, Perception, Samsun
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
2011 yılında Suriye'de başlayan isyan ve ayaklanmalar zaman içerisinde engellenemez boyutlara ulaşmıştır. Yaşanan savaş ortamı sebebiyle binlerce insan yaşamını yitirmiş milyonlarca insan yerinden edilmiştir. Ülkesini terk eden bu insanlar çevre ülkelere sığınmış ve göç etmiştir. Göç edilen ülkelerin başında da Türkiye gelmektedir. Göç, Orta Doğu'nun sosyo-politik ve ekonomik dinamiklerinin bir sonucu olarak önemli ölçüde artmıştır ve bu da yerel toplumlarda çeşitli etkiler yaratmaktadır. Göç, kültürel, ekonomik ve sosyal dinamiklerin karmaşıklığını artırabilir ve yerli toplumlar üzerinde çeşitli etkiler bırakabilmektedir. Bu çalışma, Orta Doğu'dan yapılan göçün ve yerli halkın bu göçmenlere karşı algılamalarının incelenmesini amaçlamaktadır. Orta Doğu'dan farklı nedenlerle göç eden bireylerin, yerli halkın algılarına nasıl maruz kaldığını ve bu algıların hangi faktörlere dayandığını araştırmaktadır. Aynı zamanda, göçmenlerle yerli halk arasındaki etkileşimin, toplumlar arası uyum ve entegrasyon üzerindeki etkilerini de ele almaktadır. Göçmenlerin kimlikleri, dini inançları, kültürel farklılıkları ve ekonomik durumları gibi faktörler, yerli halkın onlara bakışını etkileyebilmektedir. Bu amaç doğrultusunda nitel yaklaşıma uygun olarak bir olgubilim (fenomenolojik) araştırması yürütülmüştür. Araştırma kapsamında Samsun ilinin Atakum ilçesine yerleşen Orta Doğulu göçmenler ile ilgili 20 kişiden oluşan yerli halk ile araştırmacı tarafından hazırlanmış olan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak bireysel görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın bulguları, göçün yerli toplumların sosyal dokusunu nasıl değiştirebileceği, yerel kültürel değerler üzerindeki etkisi ve göçmenlerle yerli halk arasındaki ilişkilerin temellerini vurgulamaktadır. Sonuçlar, göç ve yerli toplumlar arasındaki ilişkilerin karmaşıklığını ve önemini vurgulayarak, politika yapıcılar ve toplum liderleri için kaynak sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The rebellions and uprisings that started in Syria in 2011 reached unstoppable proportions over time. Thousands of people were exhausted due to the war environment and people were displaced all over the world. These people who left their country took shelter in the surrounding areas and migrated. Türkiye is one of the leading countries of immigration. Migration is a significant consequence of the socio-political and economic dynamics of the Middle East, which creates various impacts on local societies. Migration can increase the complexity of cultural, economic and social dynamics and have varying impacts on indigenous societies. This study examines migration from the Middle East and the perceptions of local people towards these immigrants. It explores how you can immigrate from the Middle East without spending any money, how you can be exposed to the perceptions of local people, and what factors these perceptions are based on. At the same time, the importance of communication between immigrants and local people over inter-societal harmony and integration is also discussed. Characteristics such as immigrants' identities, religious beliefs, cultural differences and economic characteristics broaden the perspective of the local people. For this purpose, a phenomenological research was conducted in accordance with the qualitative treatment. Within the scope of the research, the semi-taken interview formula prepared by the researchers with 20 local people about the Middle Eastern immigrants who settled in the Atakum district of Samsun province consists of individual interviews. His research highlights how migration can change the social fabric of indigenous societies, its impact on local cultural values, and the underpinnings of what remains between immigrants and natives. The results highlight the complexity of connecting and expanding the relationship between migration and indigenous societies, aiming to provide resources for policy spending and societal growth.