2017-2022 yılları arası Sivas ili 0-6 yaş dönemi çocuk aşılama programı değerlendirmesi
Sivas province between 2017-2022 child vaccination for 0-6 years age period evaluation of the program
  1. Tez No: 889422
  2. Yazar: BURAK BULDUKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAİM KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Aşı, COVİD-19, Pandemi, Çocukluk Dönemi Aşıları, Vaccine, COVID-19, Pandemic Childhood Vaccines
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kuruluşları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Aşı günümüzde birey ve toplum sağlığının korunması için bilinen en etkili ve ekonomik yöntemdir. Temel olarak patojen organizmaların zayıflatılmış ya da ölü bir şekilde vücuda verilmesidir. Bu şekilde vücuttaki immün sistemin aktif hale getirilmesi amaçlanmaktadır. COVID-19 pandemi sürecinde evde kalma emirleri arttıkça, tedavi ziyaretleri önemli ölçüde azalmış, rutin çocukluk çağı aşılaması gibi temel sağlık hizmetleri bu durumdan olumsuz olarak etkilenmiştir. Bu çalışmada Sivas ilinde COVİD-19 kısıtlamaları kapsamında 0-6 yaş çocuk aşılamalarında bir değişiklik olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Sağlık Bakanlığından alınan veriler Excel programında analiz edilmiş olup yıllık bazda ve aşıya bağlı olarak bazı ilçelerde COVİD-19 döneminde düşüşlerin yaşandığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Vaccination is the most effective and economical method known today to protect individual and public health. Basically, it is the introduction of pathogenic organisms into the body in a weakened or dead form. In this way, it is aimed to activate the immune system in our body. As stay-at-home orders increased during the COVID-19 pandemic, treatment visits have decreased significantly, negatively affecting essential health services such as routine childhood vaccination. This study tried to determine whether there was a change in the vaccinations of children aged 0-6 within the scope of COVID-19 restrictions in Sivas province. The data received from the Ministry of Health was analyzed in the Excel program and it was concluded that there were decreases in some districts during the COVID-19 period on an annual basis and depending on the vaccine.