Türkiye Selçukluları Ve Beylikler Döneminde ahiler ve iktidar
Ahis and power the Turkish Seljuks And Principalities Period
- Tez No: 889470
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL RAMAZAN HAYKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Selçuklu, Beylikler, Anadolu, Fütüvvet, Ahi Teşkilatı, Seljuks, Principalities, Anatolia, Futuwwa, Ahi Organisation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Ahilik, Anadolu Türk tarihinin şekillenmesindeki en önemli kurumlardan birisidir. Kökleri İslamiyet öncesi Araplara kadar uzanmaktadır. Daha sonra İslamiyet'le beraber karşımıza fütüvvet olarak çıkan bu teşkilat, Abbasilerle beraber sosyal ve siyasi misyonlar kazanmıştır. Yine bu dönemde bu kurumun kurumsallaşmaya başladığı görülmektedir. Anadolu sahasında Türkler hakimiyet kurmaya başladığı yıllarda Ahilik kurumu da bu coğrafyada tarih sahnesine çıkmaya başlamıştır. Genel olarak ticaretle uğraşan Ahiler, sosyal ve siyasi hayattan da uzak değillerdi. Bir esnaf teşkilatı olmakla beraber kurdukları tekke, zaviye, hankâh gibi yapılarda toplumun ihtiyaçlarına yardımcı olmuşlardır. Bu Çalışmada Ahilerin, Selçuklu ve Beylikler döneminde siyasi irade ile kurdukları ilişki incelenmiştir. Ayrıca mezkûr dönemde yaşayan ahilerden de bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ahilik is one the most important institutions in the shaping of Anatolian Turkish history. Its roots go back to the pre-Islamic Arabs. Later, this organisation, which appeared as fütüvvet with Islam, gained social and political missions with the Abbasids. Again in this period, it is seen that this institution started to be institutionalised. In the years when the Turks started to dominate in Anatolia, the Ahi organisation started to appear on the stage of history in this geography. The Ahis, who were generally engaged in trade, were not far from social and political life. Although they were an organisation of tradesmen, they helped the needs of the society in structures such as tekke, zaviye and hankah. In this study, the relationship between the Ahis and the political will during the Suljuk and Principalities periods is analysed. In addition, the ahis living in the aforementioned period are also mentioned.