Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin akademik ve sporcu öz-yeterliğinde algılanan psikolojik sermayenin etkisi
The effect of perceived psychological capital on the academic and athlete self-efficacy of students of the faculty of sports sciences
- Tez No: 889492
- Danışmanlar: DR. ÖMER FARUK YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Akademik Öz-Yeterlik, Sporcu Öz-Yeterlik ve Psikolojik Sermaye Algıları, Academic Self-Efficacy, Athletic Self-Efficacy, Psychological Capital Perceptions
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırma spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin akademik ve sporcu öz-yeterliğinde algılanan psikolojik sermayenin etkisinin incelenmesi ve bazı değişkenler ile olan ilişkilerinin ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Araştırmada nicel yaklaşımın genel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılında spor bilimleri fakültesinde öğrenim gören 326' sı kadın, 509' u erkek olmak üzere toplam 750 spor bilimleri fakültesi öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada kişisel bilgi formunun yanında, ''Sporcu Öz-Yeterliği Ölçeği'' (SÖYÖ), ''Psikolojik Sermaye Algıları Ölçeği'' (PSAÖ) ve ''Akademik Öz-Yeterlik Ölçeği'' (AÖYÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizi için, T-testi, ANOVA, Pearson korelasyon ve Regresyon analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre kadınların psikolojik yeterlik, öz yeterlik ve akademik öz yeterlik düzeyleri daha yüksektir. SÖYÖ, PSAÖ ve AÖYÖ puanları lisanslı olan ve bireysel sporlarla ilgilenen katılımcıların lehine anlamlı bulunmuştur. Spor yapma yılı fazla olanların ve gelir durumu yüksek olanların da SÖYÖ, PSAÖ ve AÖYÖ puanlarının yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, SÖYÖ, PSAÖ ve AÖYÖ arasında pozitif yönde yüksek düzeyde anlamlı ilişkilerin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, diğer bir önemli sonuç ise sporcu öz-yeterliğini yordamada algılanan psikolojik sermayenin (%76), akademik öz yeterliği yordamada ise (%78 )önemli bir rolünün olduğudur.
Özet (Çeviri)
This research aimed to examine the effect of perceived psychological capital on academic and athletic self-efficacy among students of the Faculty of Sports Sciences, and to establish relationships with various variables. The study employed a quantitative approach using a general survey method. The research sample consisted of 750 students enrolled in the Faculty of Sports Sciences during the 2023-2024 academic year, comprising 326 females and 509 males. In addition to a demographic information form, the study utilized the“Athletic Self-Efficacy Scale”(ASES), the“Psychological Capital Perception Scale”(PCPS), and the“Academic Self-Efficacy Scale”(ASES). Data analysis included T-tests, ANOVA, Pearson correlation and Regression analysis methods. According to the research findings, females exhibited higher levels of psychological competence, self-efficacy, and academic self-efficacy. ASES, PCPS, and ASES scores were found to be significantly higher in participants engaged in licensed and individual sports. Moreover, those who had more years of sports participation and higher income levels also showed higher ASES, PCPS, and ASES scores. In conclusion, the study identified significantly positive relationships among ASES, PCPS and ASES. Importantly, perceived psychological capital was found to play a significant role in predicting athletic self-efficacy (76%) and academic self-efficacy (78%).