Mevsimlik tarım işçisi çocukların ve ailelerin eğitimden beklentileri
Educational expectations of seasonal agricultural worker children and their families
- Tez No: 889984
- Danışmanlar: PROF. DR. SELDA POLAT HÜSREVŞAHİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mevsimlik tarım işçiliği, Eğitim hakkı, Çocuk işçiliği, Seasonal agricultural labor, Right to education, Child labor
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmanın amacı mevsimlik tarım işçisi (MTİ) çocukların ve ailelerin göç nedenlerini, mevsimlik göçün sonuçlarını, eğitimde yaşanan sorunlara yönelik çözüm beklentilerini ve gelecekteki eğitim ideallerini ortaya koymaktır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden durum deseniyle yapılandırılmış, araştırmanın çalışma grubunu Zonguldak ili Alaplı ilçesi fındık hasadı için gelen 16 çocuk ve 15 aile oluşturmuştur. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşme forumuyla toplanmış, yüz yüze görüşme yoluyla elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular yorumlanırken araştırma verilerinden elde edilen cevaplar katılımcılardan alıntılar yapılarak yorumlanmıştır. Araştırma bulguları, MTİ ailelerin maddi yetersizlikler ve işsizlik nedeniyle; çocukların ise aileye maddi destek olmakla birlikte, eğitim ve kişisel giderlerini karşılamak için göç ettiklerini göstermiştir. Göçün MTİ çocuklar için en önemli sonucunun eğitim yaşantılarının değişerek eğitimlerinin kesintiye uğraması, günlük yaşamlarının değişerek“işçi”olmaları olduğu görülmüştür. MTİ çocuklar ve ailelerin eğitimle ilgili yaşanan sorunların genel eğitim sorunlarıyla benzerlik göstermekle birlikte, katılımcıların eğitim giderlerini karşılamada maddi sorunları dile getirdikleri, eğitim giderlerini çözmek için ekonomik destek beklentisi içinde oldukları görülmektedir. Aileler ve çocukların eğitim idealinde eğitim, meslek edinmede ekonomik faydanın, cinsiyet eşitleme ve saygınlık yoluyla toplumsal faydanın aracısı olarak rol üstlenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal for migration of seasonal agricultural worker children and their families, the consequences of migration, solution expectations for problems experienced in education and future educational ideals. The research was structured with a case pattern one of the qualitative research methods and study group of the research consisted of 16 children and 15 families who came to the hazelnut harvest in Alaplı district of Zonguldak province. Research data was collected through a semistructured interview forum and the date obtained through fate-to-face interviews were analyzed using the content analysis method. While interpreting the findings, the answers obtained from the research data were interpreted by quoting from the participants. Research findings show that seasonal agricultural worker families suffer from financial difficulties and unemployment; it has been shown that children migrate to meet their education and personal expenses, as well as providing financial support to the family. It has been observed that the most important consequence of migration for seasonal agricultural worker children is that their educational experiences change and their education is interrupted their daily lives change and they become“workers”. Although the problems experienced by seasonal agricultural worker children and their families similar to general education problems, it is seen that families and participants express financial problems in covering their education expenses and expect economic support to solve their education expenses. In the educational ideal of families and children, education plays a role as a mediator of economic benefit in acquiring a profession and social benefit through gender equality and respect.