Kıssa-siyer ilişkisi bağlamında Hz. İbrahim kıssası
Hz in the context of short-siyer relation. Ibbrahim kıssası
  1. Tez No: 889994
  2. Yazar: ABDÜSSELAM SOYLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERİYA PAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Kıssa, Siyer, Bağlam, Hz. İbrahim, Mekkî, Medenî, Sure, Quran, Kıssa, Siyar, Context, Prophet Ibrahim, Meccan, Medinan, Surah
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 298
Özet
Kur'an kıssalarının en önemli amacı insanların ibret alıp hidayete ulaşmalarını sağlamaktır. Bununla birlikte kıssalar, İslam dininin türedi olmadığını, Hz. Muhammed'in getirdiği vahyin önceki peygamberlerle aynı ve onların devamı olduğunu ispatlamaktadır. Bu sebeple kıssaları Hz. Muhammed'in İslam'ı tebliği ve bu uğurda karşılaştığı mücadeleler bağlamında anlamaya çalışmak oldukça önemlidir. Kur'an kıssalarını doğru bir zeminde anlama çabasını hedefleyen bu çalışmada Hz. İbrahim kıssası siyer bağlamında değerlendirilmiştir. Kur'an, tevhit mücadelesinde maruz kaldığı imtihanları sabır ve teslimiyet göstererek başarıyla geçen Hz. İbrahim'den geniş bir şekilde bahsetmektedir. Ayrıca onun üstün meziyetlerine birçok ayette temas etmiştir. Bütün din sahipleri Hz. İbrahim'i kabul ettiği ve kendilerinin onun yolundan gittiğini iddia ettiği için Allah (cc) Kur'an'da Hz. İbrahim'i onları ikna sadedinde sunmuştur. Çalışma, Hz. Peygamber'in ve nüzul ortamına şahit olan ilk muhatapların Hz. İbrahim kıssasından ne anladığını bilmenin gerekli olduğu anlayışından hareketle hazırlanmıştır. Böylece Hz. İbrahim kıssasının nüzul dönemi toplum üzerinde nasıl bir yankı oluşturduğu anlaşılmaya çalışılmıştır. Mekke döneminde anlatılan Hz. İbrahim kıssasının, tefekkür ve tebliğin ön planda olduğu Mekkî atmosferin tüm özelliklerini taşıdığı ve buna göre şekillendiği; diğer taraftan Hz. İbrahim ile ilgili her ayet veya kıssanın siyerde bir karşılık bulduğu görülmüştür. Gayr-i Müslimlerle savaşların başladığı ve İslam toplumunun teşekkül ettiği Medine döneminde ise Hz. İbrahim kıssası Medenî surelerin muhtevasına uygun olarak şekillenmiş ve muhatapların İslam'a girmelerini sağlama bağlamında anlatılmıştır.“Kıssa-siyer ilişkisi”temelinde şekillenen bu tez çalışmasında Hz. İbrahim kıssasının Hz. Muhammed'in sîretinde yaşananlara paralel bir şekilde anlatıldığı net bir şekilde anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of the stories (kıssas) in the Quran is to ensure that people take lessons from them and attain guidance. Additionally, these stories prove that the religion of Islam is not newly invented, and the revelation brought by Prophet Muhammad is the same as that of the previous prophets, serving as their continuation. Hence, it is crucial to understand these stories within the context of Prophet Muhammad's proclamation of Islam and the struggles he faced in this cause. This study, aiming to understand the Quranic stories on a correct basis, evaluates the story of Prophet Ibrahim in the context of siyar (the biography of the Prophet). The Quran extensively mentions of Prophet Ibrahim, who successfully passed the tests he faced in the struggle for monotheism with patience and submission. Furthermore, numerous verses highlight his superior virtues. Since all religious adherents accept Prophet Ibrahim and claim to follow his path, Allah (SWT) presents Prophet Ibrahim in the Quran to convince them. This study is prepared based on the understanding that it is necessary to know what the Prophet and the first audience, who witnessed the context of the revelation, understood from the story of Prophet Ibrahim. Thus, it attempts to understand the impact of the story of Prophet Ibrahim on the society of the revelation period. It has been observed that the story of Prophet Ibrahim narrated during the Meccan period carries all the characteristics of the Meccan atmosphere, where contemplation and proclamation are at the forefront, and is shaped accordingly. On the other hand, every verse or story about Prophet Ibrahim has found a counterpart in the siyar. During the Medinan period, when wars with non-Muslims began and the Islamic society was formed, the story of Prophet Ibrahim was shaped in accordance with the content of the Medinan surahs and was narrated to ensure the audience's acceptance of Islam. In this thesis study, shaped on the basis of the“relationship between kıssa and siyar,”it has been clearly understood that the story of Prophet Ibrahim is narrated parallel to the events experienced in the sīra of Prophet Muhammad (PBUH).