Cebirler için çaprazlanmış köşe ve ilişkili yapılar
Crossed corner of algebras and related structures
  1. Tez No: 890039
  2. Yazar: HATİCE BİNBİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜN GÜRMEN ALANSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Bisimplisel cebir, Çaprazlanmış köşe, Çaprazlanmış modül, Moore Kompleks, Bisimplicial Algebra, Crossed Corner, Crossed Module, Moore Bicomplex
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
“Cebirler İçin Çaprazlanmış Köşe ve İlişkili Yapılar”başlıklı bu lisans tezi üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde değişmeli cebirler etki, çaprazlanmış modül ve çaprazlanmış modül kategorisi tanımlamaları yapılmış olup önermeler ispatlanarak yapılarla ilgili örnekler verilmiştir. İkinci bölümde değişmeli cebirler için çaprazlanmış köşe tanımını verilerek etkilerin iyi tanımlı olduğu gösterilmiştir. Ayrıca, bisimplisel cebirlerin, çaprazlanmış köşeyi nasıl modellediği gösterilmiştir. Son bölümde, elde edilen sonuçlar verilmiştir ve gelecekte bu konu ile ilgili çalışma yapmak isteyenlere önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This master thesis entitled“Crossed Corner of Algebras and Related Structures”consists of three chapters. In the first chapter, definitions of commutative algebras action, crossed modules are given, propositions are proven and examples are presented regarding their structures. In the second chapter, by defining the crossed corner for commutative algebras, it has been shown that their actions are well defined. Moreover, it has been shown how bisimplicial algebras model the concept of crossed corners. In the last section, the results obtained are given and suggestions are made for individuals who want to work on this subject in the future.