Hayvansal ve çevresel kaynaklardan hareketli aeromonas bakteriyofajlarının izolasyonu
Isolation of motile aeromonad bacteriophages from animal and environmental sources
  1. Tez No: 89004
  2. Yazar: RAJHAB SAWASAWA MKAKOSYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Aeromonasspp, bakteriyofaj, hareketli aeromonas, hayvansal, litik spektrum, Aeromonas spp, animal, bacteriophage, lytic spectrum, motile aeromonads. DOKÜMANTASYON MEBKfeü
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Hayvansal ve Çevresel Kaynaklardan Hareketli Aeromonas Bakteriyofajlarınm İzolasyonu Bu çalışmada, değişik hayvanlara (kanatlı, koyun, sığır) ait barsak içeriklerinden ve sulardan (karkas yıkama suyu, atık su, doğal su) hareketli Aeromonas türlerine ait bakteriyofajların izole edilmesi, izole edilen bakteriyofajların litik spektrumlarının değerlendirilmesi ve bakteriyofajların hareketli Aeromonasların identifikasyonunda kullanılabilirliğinin ortaya konulması amaçlandı. Çalışmada 70'i barsak içeriği ve 20'si su olmak üzere toplam 90 adet materyal kullanıldı. Bu materyallerin 8'i barsak içeriği ve 7'si su olmak üzere 15 adedinde (%16.7) hareketli Aeromonas türleri izole edildi. İzole edilen suşların 5'i (%33.3) A. hydrophila, 4'ü (%26.7) A. schubertii, 3'ü (%20) A. jandaei, 2'si (%13.3) A. sobria ve 1'i (%6.7) A. caviae olarak identifiye edildi. Çalışmada barsak içeriklerinden 22 adet (%31.4), su örneklerinden ise 8 adet (%40) olmak üzere toplam 30 adet hareketli Aeromonas türlerine ait bakteriyofaj izole edildi. En yüksek bakteriyofaj izolasyon oranı (%100) atık su örneklerinden elde edilirken, süs kuşlarından alınan barsak içeriği ve doğal su örneklerinden bakteriyofaj izole edilemedi. İzole edilen bakteriyofajların litik spektrumları, 15 adedi çalışmada izole edilen, 51 adedi ise Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı kültür kolleksiyonundan olmak üzere toplam 66 adet hareketli Aeromonas türleri kullanılarak belirlendi. En geniş litik spektrum sığır barsak içeriğinden izole edilen ve çalışmada kullanılan Aeromonaslar'ın 36'sını lize eden A. hydrophila bakteriyofajında gözlenirken, en düşük litik spektrum ise tavuk barsak içeriğinden izole edilen ve çalışmada kullanılan Aeromonas susunun 6'sını lize eden A. sobria bakteriyofajında gözlendi. Çalışmada izole edilen bakteriyofajların RTD'lerini saptamak amacıyla bakteriyofaj nitratları Ringer solüsyonunda iki katlı sulandırıldı ve her dilüsyondaki bakteriyofajların kendi konakçılarındaki litik etkileri incelendi. En yüksek bakteriyofaj titresi (1/128) sığır barsak içeriğinden izole edilen A. hydrophila bakteriyofajında saptanırken, en düşük bakteriyofaj titresi (1/32) A. sobria bakteriyofajında tespit edildi. Bu çalışmada hareketli Aeromonas türlerine ait bakteriyofajların başta atık suları olmak üzere, değişik hayvansal ve çevresel kaynaklarda bulunduğu ve bu bakteriyofajların litik spektrumları ile RTD oranları değişkenlik gösterdiği belirlendi. Bu bakteriyofajların hareketli Aeromonasların identifikasyonunda kullanılması için daha detaylı araştırmalara gereksinim duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Isolation of Motile Aeromonad Bacteriophages from Animal and Environmental Sources This research was undertaken to isolate and evaluate the lytic spectrum of motile Aeromonad bacteriophages from animal gut contents and environmental water samples to determine whether the isolated bacteriophages can be used to identify and differentiate motile Aeromonas strains in routine laboratory. Gut contents (n=70) of different animal (birds, sheep and cattle) origins and environmental waters (n=20) (carcas processing, natural and sewage) were used as samples in this study. 15 (16.7%) motile Aeromonas strains [5 (33.3%) A. hydophila, 4 (26.7%) A. schubertii, 3 (20%) A. jandaei, 2 (13.3%) A. sobria and 1 (6.7%) A. caviae] were recovered from the 90 samples. 22 (31.43%) motile aeromonad bacteriophages were recovered from the gut contents and 8 (40%) bacteriophages were isolated from the environmental water samples. The highest isolation ratio (100%) occured in the sewage water samples while aeromonad bacteriophages could not be isolated from the gut contents of five pet birds and the five natural water samples. The lytic spectrums of the bacteriophages were determined by incorporating bacteriophage filtrates into nutrient agar overlays seeded with the respective aeromonas strains. 51 motile aeromonas strains from the cultural collection and 15 strains isolated in this study were used to determine the host range of the bacteriophages. Aeromonas hydrophila bacteriophage recovered from cattle gut content sample showed a great lytic spectrum by infecting 35 motile aeomonas strains tested whereas A. sobria bacteriophage isolated from chicken gut content sample could form plaques only on 6 motile aeromonas strains. In order to evaluate their routine test dilutions (RTD) the bacteriophage filtrates were serially diluted in semi-strength Ringer's solution and the confluent lytic effect of each bacteriophage dilution on individual host strains was observed. The highest bacteriophage titre (confluent lysis formed at 1/128 dilution) was observed on A. hydrophila bacteriophage isolated from cattle gut and the lowest titre (1/32) was observed on most A. sobria bacteriophages. From the results it was concluded that motile aeoromonad bacteriophages are found in different animal and environmental (especially in sewage water) sources and that these bacteriophages show variations in their lytic spectrums and RTDs. However further studies are required to validate the use of bacteriophages in identifying motile Aeromonas strains.