Lokalize juvenil periodontitisli hastalarda actinobacillus actinomycetemcomitans genotiplerinin arbitrarily primed polymrease chain reaction tekniği ile belirlenmesi
Detection of actinobacillus actinomycetemcomitans genotypes in localized juvenile periodontitis by arbitrarily primed polymerase chain reaction technique
- Tez No: 89005
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL GÜNHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Lokalize Jüvenil periodontitis, Actinobacillus actinomycetemcomitans, Arbitrarily Primed Polymerase Chain Reaction, Fingerprinting, Genotip, Localized juvenile periodontitis, Actinobacillus actinomycetemcomitans, Arbitrarly Primed Polymerase Chain Reaction, Fingerprinting, Genotypes
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
56 ÖZET Lokalize Jüvenil Periodontitisli Hastalarda Actinobacillus actinomycetemcomitans Genotiplerinin Arbitrarily Primed Polymerase Chain Reaction Tekniği ile Belirlenmesi Günümüze değin periodontal hastalığın etiyolojisi henüz tam olarak belirlenememiş ve elde edilen bilgiler doğrultusunda hastalığın etiyoloj isinde rol oynayan bir takım etiyolojik faktörler belirlenmiştir. Bu periodontal hastalıklardan en önemlilerinden biri olan LJP ' nin de immünolojik, genetik ve mikrobiyal etiyolojik faktörlerden etkilendiği belirlenmiştir. Günümüzde LJP' de en önemli mikrobiyal etiyolojik ajan olarak A.a. kabul edilmektedir. Bu çalışmada LJP' de hastalık etiyoloj isinde rol oynayan A.a' mn hastalıktan sorumlu olabilecek muhtemel genotiplerini belirlemeyi amaçladık. Çalışmamızı toplam 30 LJP hastasından aldığımız klinik ölçülerle ve mikrobiyolojik örneklerde gerçekleştirdik. Klinik parametre olarak Plak indeksi, Gingival indeks. Cep derinliği, sondalamada kanama ölçümlerini kullandık. Hastaların ağzından 10 farklı bölgeden mikrobiyolojil örnekleme yaparak, kültür işlemlerini TSBV (Triptik Soy Basitrasin Vankomisin agar)' de seçici besi ortamında %10 CO2 ve % 90 havadan oluşan şartlarda gerçekleştirdik. Elde edilen kültürleri saflaştırdıktan sonra PCR işlemlerini gerçekleştirene değin -70 °C de sakladık. A.a.' nın kültür işlemleri sonrasında gram boyası ve katalaz testi ile doğrulanmasının yanı sıra saklanan örnekleri PCR işlemi ile 5' CAGCAAGCTGCACAGTTTGCAAAA3' ve 5'CATTAGTTAATGCCGGGCCGTCT3' sentetik oligonükleotid primerlan kullanılarak moleküler tekniklerle bir kez daha doğrulamış oldu. Daha sonra elde edilen PCR ürünleri Ddel restrüksiyon endonükleazı ile kesilerek örneklerin A.a. olduğu kesinleştirilmiş oldu. Bu örnekler AP-PCR tekniği ve GGATAACGCC sentetik oligonükleotid primeri kullanılarak genotiplendirme işlemi gerçekleştirildi. Toplam 30 hastanın 22' sinde A.a. üredi(%73). Hastaların 10' ar bölgesinden elde edilen elde edilen toplam 300 örnekten toplam 89 tanesinde A.a. belirlendi.57 Elde edilen suşlar genopik değeerlendirmeye alındığında toplam 22 hastada 27 farklı genotip belirledik. Bu hastalarda 8 tanesi birden fazla genotiple enfekte edilmişlerdi. Sonuç olarak LJP' li hastalarda hastalıktan sorumlu olabilecek muhtemel A.a. genotiplerini belirlemeyi amaçladığımız çalışmamızda LJP' ye özgü bir A.a. genotipi belirleyemedik.
Özet (Çeviri)
58 SUMMARY Detection of Actinobacillus actinomycetemcomitans genotypes in Localized Juvenile Periodontitis Patients by Arbitrarily Primed Polymerase Chain Reaction Technique. The etiology and pathogenesis of periodontal diseases have not been determined fully yet, but several authors were defined several etiological factors affected in etiology of periodontal disease. LJP is the most important periodontal disease. However, LJP influenced by immunological, genetic and microbiological etiological factors. It has been also reported A.a, major etiological agent in the etiology of LJP. We aimed that detection of A.a genotypes in LJP patints in this study. In this study we studied subgingival microbiological samples which taken from 30 LJP patients. Plaque index, Gingival index, probing depth and bleeding on probing also skored from each patients. Samples of subgingival plaque taken from 10 different sites on each person. Microbiological culture analysis were performed in TSBV agar and plates incubated 5% CO2 + 95% at 36 °C for 2 days. Actinobacillus actinomycetemcomitans was detected by catalase reaction and gram staining. After cultivation, samples were subcultured and stored - 70 °C until laboratory procedures. Detection of Actinobacillus actinomycetemcomitans also performed by Polymerase Chain Reaction using by 5' CAGCAAGCTGCACAGTTTGCAAAA3' and 5'CATTAGTTAATGCCGGGCCGTCT3' synthetic oligo nucleotid primers. Polymerase Chain Reaction products were also controlled by Ddel restruction nuclease. Arbitrarily Primed Polymerase Chain Reaction was performed for genotyping of Actinobacillus actinomycetemcomitans in obtained this samples by using GGGTAACGCC random primer. Actinobacillus actinomycetemcomitans grown in 22 of 30 patients (73%). Actinobacillus actinomycetemcomitans was detected in 89 samples of 300 subgingival isolates. After AP-PCR, 27 genotypes obtained from 22 patients. However in 8 patients were infected more than one genotypes of Actinobacillu actinomycetemcomitans. As a result, clear relationship was not found between AP-PCR genotypes and LJP in this study.59