1952 Egyptian Revolution and Nasser's leadership from eric Hoffer's perspective
Eric Hoffer'ın perspektifinden 1952 Mısır Devrimi ve Nasır'ın liderliği
- Tez No: 890160
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE KÜTÜK KURİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Eric Hoffer, Cemal Abdünnasır, Mısır, Devrim, Kitle, Eric Hofer, Gamal Abdel Nasser, Egypt Revolution, Mass Movement
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tez, Eric Hoffer'ın kitle hareketleri ve devrimler hakkındaki teorilerini 1952 Mısır Devrimi örneği üzerinden incelemektedir. Hoffer'ın teorileri, devrimci hareketlerin liderleri ve takipçilerinin psikolojisini anlamak için kapsamlı bir çerçeve sunmaktadır. Araştırma, Mısır Devrimi'nin başlangıcında lider olan Cemal Abdünnasır'ın sergilediği kararlılık ve liderlik niteliklerinin, Hoffer'ın teorileriyle iyi bir şekilde örtüştüğünü göstermektedir. Tez, Nasır'ın büyük ölçüde Hoffer'ın tanımladığı kitle lideri özelliklerini taşıdığını iddia etmektedir. Ayrıca, çalışma, devrimci hareketlerin çoğunlukla aşırılık ve hoşgörüsüzlük etrafında döndüğünü ve bu ideolojik katılıkların eleştiriye karşı körlük yarattığını vurgulamaktadır. Hoffer'ın“Kesin İnançlılar”kavramı, kitle liderleri ve takipçilerinin ideallerine olan güçlü bağlılıklarını ve eleştiriye karşı dirençlerini etkili bir şekilde açıklamaktadır. Sonuç olarak, bu çalışma, Hoffer'ın teorileriyle kitle hareketleri ve devrimlerin psiko-politik analizine katkıda bulunmakta ve gelecekteki araştırmalar için güçlü bir teorik çerçeve sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines Eric Hoffer's theories on mass movements and revolutions through the example of the 1952 Egyptian Revolution. Hoffer's theories provide a comprehensive framework for understanding the psychology of leaders and followers of revolutionary movements. The research demonstrates that the determination and leadership qualities exhibited by Gamal Abdel Nasser, the leader of the Egyptian Revolution at its inception, align well with Hoffer's theories. The thesis argues that Nasser largely embodies the characteristics of a mass leader as defined by Hoffer. Additionally, the study highlights how revolutionary movements often revolve around extremism and intolerance, and how these ideological rigidities create blindness to criticism. Hoffer's concept of“True Believers”effectively explains the strong commitment of mass leaders and followers to their ideals and their resilience against criticism. In conclusion, this study contributes to the psycho-political analysis of mass movements and revolutions with Hoffer's theories, providing a strong theoretical framework for future research.