Sosyal medyada travmatik içerik maruziyeti ile ikincil travmatik stres arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlığın aracı rolü: Kahramanmaraş depremleri örneği
The mediating role of resilience in the relationship between traumatic content exposure on social media and secondary traumatic stress: The case of Kahramanmaraş earthquakes
  1. Tez No: 890181
  2. Yazar: İBRAHİM CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHTİYAR ERASLAN ÇAPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, Travmatik içerik maruziyeti, Psikolojik sağlamlık, İkincil travmatik stres, Social media, Traumatic content exposure, Resilience, Secondary traumatic stress
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırmanın amacı sosyal medyada Kahramanmaraş depremlerine ilişkin travmatik içeriklere maruz kalma süresi ile ikincil travmatik stres arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlığın aracılığını içeren hipotetik modelin test edilmesidir. Çalışmaya yaşları 18 ile 35 yaş arasında değişen 290'ı kadın (%81.9) 65'i erkek (%18.1) 365 sosyal medya kullanıcısı katılmıştır. Araştırma verilerini toplamak amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”,“Sosyal Medya Kullanıcıları İçin İkincil Travmatik Stres Ölçeği”ve“Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği”kullanılmıştır. Değişkenler arası ilişkileri saptamak adına Yapısal Eşitlik Modellemesi kullanılmış ve dolaylı etkilerin anlamlılığı bootstrap yöntemiyle test edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar sosyal medyada Kahramanmaraş depremlerine dair travmatik içeriklere maruz kalma süresi ile ikincil travmatik stres arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlığın kısmi aracılık etkisinin anlamlı olduğunu göstermektedir. Sonuçlar travmatik içeriklere maruz kalma süresi sekiz saati aşan bireylerde psikolojik sağlamlığın azaldığına ve bireylerin ikincil travmatik stres seviyesinde artış yaşandığına işaret etmektedir. Araştırmadan elde edilen bulgular ışığında, bireylerin ikincil travmatik stresle baş etmelerini sağlayacak çalışmaların planlanma sürecinde, kişilerin psikolojik sağlamlık düzeylerinin artırılmasına yönelik stratejilere yer verilmesinin önemli olduğu ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to test a hypothetical model involving the mediation of resilience in the relationship between the duration of exposure to traumatic content related to the Kahramanmaraş earthquakes on social media and secondary traumatic stress. A total of 365 social media users participated in the study, including 290 females (81.9%) and 65 males (18.1%) between the ages of 18 and 35. The research data was collected using the“Personal Information Form”, the“Secondary Traumatic Stress Scale for Social Media Users”and the“Brief Resilience Scale”. To determine the relationships between the variables, structural equation modeling was used and the significance of indirect effects was tested using the bootstrap method. Research findings indicate a significant partial mediating effect of resilience in the relationship between exposure to traumatic content related to the Kahramanmaraş earthquakes on social media and secondary traumatic stress. The results indicate that individuals exposed to traumatic content for more than eight hours experience a decrease in psychological resilience and an increase in secondary traumatic stress levels. In light of these findings, it is important to include strategies aimed at enhancing individuals' resilience in the planning of programs to help them cope with secondary traumatic stress.